

TULSI - bylina
Ajurvéda považuje nenápadnú bylinku z čeľade hluchavkovitých za kráľovnú. Botanicky sa volá bazalka posvätná, v hindčine jej názov znamená "najlepšia rastlina". Tulsi je už 5000 rokov priznávané ešte pôsobenie na desiatky neduhov. Dokáže detoxikovať, odbúravať tuky, likvidovať zápaly, zvyšovať imunitu, posilňovať srdce ... Čokoľvek potrebujete, vie Tulsi.
Zloženie
Bylina Tulsi 100%Nálev a chuť byliny
Nálev z Tulsi je svetložltý. Jeho vôňa je mimoriadne príjemná, bylinková, sladká a korenistá. Podobná je aj chuť. Pripomína klinček a škoricu. Celkovo pôsobí nálev z Tulsi lahodne a sviežo.
Pôvod byliny
Tulsi (Ocimum tenuiflorum) je bezpochyby jednou z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších bylín Orientu.
Pôvodom zrejme z Prednej Indie, je vysoko cenená v učení Ajurvédy. Jednoročná až viacročná rastlina dorastá do výšky asi 1 metra. Má svetlo zelené vajcovité listy, ktoré obsahujú cenný olej, porastené jemnými chĺpkami. Dobre sa jej darí na slnečných a teplých miestach, potrebuje byť ale chránená pred prudkým slnečným žiarením a vetrom.
Rastliny Tulsi sa zberajú najlepšie v období kvitnutia, kedy obsahujú najviac silíc. Ideálne je čas medzi 11. a 14. hodinou. Je vhodné zviazať viac rastlín a sušiť ich v tieni na prúdiacom vzduchu. Niekedy sa ale dáva prednosť strihaniu jednotlivých lístočkov, ich rozprestreniu v tenkých vrstvách na site a sušeniu s prístupom vzduchu.
Dobre usušená Tulsi má tmavo zelenú farbu. Odporúča sa skladovanie v uzatvárateľných nádobách bez prístupu vlhkosti, pretože má sklony černieť a plesnivieť.
V Oriente je Tulsi považovaná za posvätnú. Podľa východnej prírodnej medicíny je zasvätená bohu Krišnovi a Višnovi. Je totiž údajne prevtelením bohyne Lakšmí, patrónky prosperity, šťastia a dlhovekosti. História používania Tulsi siaha 3 tisíc rokov pred náš letopočet.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Tulsi zalejte vriacou vodou (100 °C) v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Sitko na byliny okrúhle ø 62mm
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS

AJURVÉDSKA ZMES HARMÓNIA S TULSI
