VIETNAM OPA - čierny čaj
Vietnam síce nie je čajovým veľkoproducentom, napriek tomu aj v jeho ponuke nájdeme čaje skutočne kvalitné. Jedným z nich je fermentovaná klasika zo severných vietnamských hôr. Má plnú a harmonickú chuť, atraktívne zlatistý nálev a jemné sladkú arómu. Môžeme ho odporučiť hľadačom špecialitiek, ale aj milovníkom tradícií.
Zloženie
Čierny čaj VIETNAM OPA 100%Nálev a chuť čaju
Mierne sladká chuť praženého sladu s hodvábnym dozvukom, stredná trpkosť a nálev oranžovej farby. Taký je vietnamský čierny čaj, ktorý sa výborne uplatní ako v horúcej verzii na zahriatie, tak ako ľadový nápoj na osvieženie.
Pôvod čaju
Hoci sa vietnamskí poľnohospodári pestovaniu čajovníkov venujú snáď dve tisícročia a čaj hrá v ich kultúre veľkú úlohu, nedostala sa doteraz táto ázijská krajina do prvej päťky najväčších hráčov na čajovom trhu. Napriek tomu sú jej čaje cenené. Vietnam produkuje napríklad veľmi dobrú Sencha, Gunpowder aj vybrané typy Oolong. Nie je bez zaujímavosti, že ich výrobu farmári konzultujú so špecialistami daných krajín, aby sa čo najviac priblížili tradičnej podobe danej sorty.
Čaj je vo Vietname popíjaný často. Podľa ľudových liečiteľov má schopnosť ochladzovať organizmus, čo sa v tropickej oblasti dobre hodí. Čajovníky čínske (Camellia sinensis) sa pestujú ako na úbočiach hôr, tak v údoliach.
Nie je nezvyčajné vidieť ich na dvorcoch a v záhradkách menších miest. Lístky na výrobu čaju Vietnam OPA sa zberajú a spracovávajú tradičným spôsobom. Po zbere sa nechávajú zvädnúť, potom sú nasypané na veľké panvice, kde sa pri konštantnej teplote pražia. Prirodzene sa tak stáčajú a rolujú. Ďalším krokom je fermentácia - pri starostlivo sledovanej teplote a vlhkosti dochádza v čajových lístkoch k oxidácii enzýmov. Proces má presne stanovenú dĺžku. Na každý parameter dohliada manažér plantáže. V tomto okamihu sa totiž rodí buď kvalitný čierny čaj, alebo kôpka bezcenného lístia. Keď je fermentácia na konci, čaj sa suší, triedi a balí.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
15. 4.
27. 11.