

WILD FUJIAN CHUN MEE - zelený čaj
Len sa naň pozrite. Jeho listy sú zvinuté do malých oblúčikov. Nepripomínajú vám obočie? Starým čínskym čajovým majstrom áno. Preto mu dali meno Chun Mee. Obľúbený zelený čaj bol pôvodne vyrábaný v provincii Jiangxi, avšak aj ten z Fujianu stojí za ochutnanie. Je jasný, ľahko štipľavo sladký a v závere nádherne ovocný. Zelený čaj z nedotknutej prírody hôr juhovýchodnej Číny si iste nájde cestu aj do vašich konvičiek.
Zloženie
Zelený čaj China Chun Mee 100%Nálev a chuť čaju
Zelený čaj Wild Fujian Chun Mee dáva jasný, svetlo žltý nálev voňajúci príjemne bylinkovo a trávovo. Chuť je spočiatku zvieravá a pieporná, v závere sa prejavujú príjemné tóny tropického ovocia.
Pôvod čaju
Fujian je bez debát provinciou s tisícročnou čajovú tradíciou. Rozkladá sa pozdĺž východného pobrežia Číny a charakterizuje ho teplé subtropické podnebie bohaté na zrážky, bez výrazne studených zím.
Územie je hornaté, jeho žlté a červené pôdy, najmä na juhu provincie, sa pre pestovanie čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) skvele hodia. Fujian do sveta vyváža ako kvalitné zelené, biele a čierne čaje, tak tiež Oolongy a takzvané čaje kvitnúce.
Čaj Wild Fujian Chun Mee pochádza z čajových záhrad položených vysoko v kopcoch. Obklopené divokou prírodou "nasávajú" čajové lístky príjemné vône kvetín a stromov. Čajomilci si ich potom vychutnávajú prostredníctvom svojich nápojov. S tým samozrejme súvisí, že pestovanie, zber i spracovanie čajových lístkov musí byť vykonávané za prísnych pravidiel. Čaj sa napríklad šklbe zavčas rána, ešte než padne rosa. Ženy a dievčatá, ktoré na plantáže s veľkými bambusovými košmi vyrážajú, nesmú používať žiadne parfumy alebo fajčiť, nemajú dovolené ani jedenie aromatických pokrmov.
Lístky sa nechávajú krátko zvädnúť, potom sú obarené. Tým je zastavená prirodzená fermentácia. Následným krokom je ručné zvinovanie čaju do drobných oblúčikov pripomínanjúcih obočie. Nakoniec je potrebné čaj sušiť, a to veľmi jemne. Pri nedosušenom hrozí jeho rýchle splesnivenie, dlhé sušenie zase môže viesť k spáleniu celej úrody.
Čaro tohto zeleného čaju si môžete vychutnať pri ceremoniálnej príprave Gong Fu Cha. Každý jeho nálev vám prinesie nové a nové zážitky. Nebojte sa experimentovať s dĺžkou lúhovania čajových lístkov aj teplotou vody, ktorou ich budete zalievať.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody),
v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2dl. - Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
























