

YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Čo vám ponúknu v Južnej Amerike? Či už zavítate do honosnej reštaurácie alebo chudobnej rodiny na okraji mesta, vždy vás pohostia teplým Mate. Zelený indiánsky poklad tam pred tým žuvali s lístkami koky. Pretože má skvelé povzbudzujúce schopnosti, používajú ho dnes aj na prípravu čaju. V Argentíne, Čile, Brazílii a Paraguaji sa stal národným nápojom. Možno sa zabýva aj u vás doma...
Zloženie
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaju
Nálev Mate je svetložltý s ľahkými odleskami zelenej. Chuť je zemitá, dymová a priama. Nájdeme v nej horkosť, niekto rozpozná ostré tóny. Nováčikovia mávajú po prvom ochutnaní rozporuplné pocity. Ale stačí si pripraviť Maté druhýkrát, tretíkrát... a je jasno. Tajomná chuť je veľmi príťažlivá!
Pôvod čaju
Maté sa vyrába z lístkov cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis), ktorá sa pestuje v Argentíne, Brazílii, Čile, Uruguaji a Paraguaji. Patrí k rastlinám tradične využívaným indiánmi pre povzbudzujúce účinky a vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Ide o vždy zelený strom rastúci na brehoch potokov v nadmorskej výške 500-700 metrov. Má rád tieň a ochranu pred vetrom. V prírode dorastá až do výšky 20 metrov. Lístky sú tuhé, vajcovité, s vrúbkovaným okrajom, asi 15 cm dlhé a 5 cm široké. Ako prvý začali cezmíny pestovať ľudia z kmeňa Guarani, od nich sa to naučili jezuitskí misionári. Na účely zberu listov sa stromy udržujú v maximálnej výške 8 metrov, každé 3-4 roky sú orezávanie koncové vetvy.
Výrobný postup zahŕňa 6 krokov - zber, fermentáciu a oxidáciu, sušenie, dozrievanie, mletie, balenie. Zberajú sa lístky aj vetvičky, a to väčšinou ručne. Rastlinný materiál sa natlačí do vriec, v ktorých začne samovoľne dochádzať k fermentácii a oxidácii. K ukončeniu chemických zmien sú lístky a vetvičky vystavené krátkemu pôsobeniu vysokej teploty. Sušenie prebieha v špeciálnych miestnostiach, kde je udržiavaná teplota okolo 90 stupňov celzia. V jeho priebehu dôjde aj na hrubé mletie. Úroda potom putuje do jutových vriec. Tie sú 12-24 mesiacov skladované pri stabilnej teplote. Maté v nich dozrieva. Potom je mleté, triedené a balené.
Návod na tradičnú prípravu:
- Tradične sa Mate pripravuje v tzv. kalabase (vysušenej tekvicovej šupke) a pije sa horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovovej soľničky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu.
- Po niekoľkých minútach zalejte horúcou vodou a nechajte 3 minúty vylúhovať.
- Opatrne do kalabasy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete pomaly popíjať. Aby sa do soľničky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa bombilla neupchala!
- Tento proces môžete z jednej dávky Mate opakovať až päťkrát. Vylúhujte však vždy maximálne 3 minúty. V prípade potreby použite na ochutenie cukor, citrón, pomaranč rum, koňak alebo mlieko.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























26. 6.
15. 5.
28. 4.
22. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sitko kliešte veľké 65mm

Bavlnené sitko M - 1 ks

BOMBILA - bambus - 1ks
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

BRAZÍLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE
