YERBA MATE VEČNÁ SILA
Dni sa vlečú a práca stojí? Neviete, čím začať? Hľadáte životnú vzpruhu? Amazonskí indiáni by vám poradili: Popíjajte Yerba Mate! A my pridávame: Popíjajte ho s Gunpowderom, ženšenom, bazou a prasličkou. O dôvodoch netreba polemizovať. Chutí úžasne, vonia skvele, funguje stopercentne. Hodí sa na prípravu nápojov horúcich ako brazílske pláže aj ľadových ako tamojšie vodopády. Vyskúšajte!
Zloženie
Yerba Mate 92%, Baza, Zelený čaj China Gunpowder, Aróma prírodná, Koriander, Praslička roľná, Koreň ženšenu sibírskehoNálev a chuť čaju
Yerba Večná sila pôsobí ako energetická bomba už po prvom dúšku. Kombinácia zemitej, sladkastej, sviežej, piepornej a mierne trpkastej chuti si nájde priaznivcov aj medzi "prvopopíjačmi". Nálev má svetlo žltú farbu a vonia slabo dymovo a ovocno.
Pôvod čaju
Hlavnou zložkou čaju Yerba Mate Večná sila je brazílske Mate Green. Obsahuje 95 percent lístkov a 5 percent vetvičiek. Zbiera sa v období dažďov zo stromov cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis), ktorých prirodzeným prostredím sú brehy potokov a lesy Južnej Ameriky. Vždyzelenú cezmínu ako prvý pestovali indiáni kmeňa Guarani, od nich sa to naučili jezuitskí misionári. Dôvod bol prostý - Yerba Mate obsahuje kofeín, triesloviny, theofilin, vitamíny A, B, C aj ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka nim môže podporovať obranyschopnosť, pôsobiť antibakteriálne a dodávať telu duševnú i fyzickú sviežosť.
Ako sa Mate vlastne vyrába? Koncové vetvičky farmári aj s lístkami ostrihajú (zvyčajne ručne), napchajú do jutových vriec a nechajú prirodzenou cestou fermentovať. Proces ukončia prudkým krátkym zahriatím. Potom sa Mate suší, drví na menšie kúsky a znovu sype do vriec. V nich niekoľko mesiacov dozrieva.
Aj ďalšie ingrediencie tohto čaju stoja za pozornosť. Praslička, na ktorú môžeme naraziť v miernom pásme severnej pologule, do neho prináša predovšetkým kyselinu kremičitú, saponíny, equisetonin a ďalšie zdraviu upevňujúce látky. Fytoterapia využíva jej účinky na zahnanie bakteriálnych a hubových ťažkostí, vyladenie funkcie obličiek, zlepšenie stavu pokožky, nechtov a vlasov.
Zastavme sa ešte u Gunpowdere - pri zelenom čaji, na ktorého pestovanie, zber i výrobu je mimoriadne starostlivo dohliadané. Lístky čajovníkov čínskych sú pri spracovaní zvinuté do drobných perličiek. Čím menšie, tým kvalitnejší Gunpowder. Tento čaj je veľmi populárny v Japonsku, Číne, Kórei aj na Tchaj Wanu. Obsahuje teín, flavonoidy aj mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Pravidelná a dlhodobá konzumácia môže podporiť zdravie srdca a ciev a predĺžiť životnosť buniek.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80°C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.