

Yun Ming - zelený čaj
Zelenú klasiku vyrábajú v Yunnane už stovky rokov. Vyslúžila si tak priezvisko prababička zelených čajov a zároveň sa tuto vypracovala v skutočne ušľachtilú sortu. Ide o čaj fermentovaný len úplne minimálne, takže si zachováva množstvo cenných látok a vzácnych senzorických vlastností. V chuti Yun Ming rozpoznáte sladkasté aj ľahko zvieravé tóny, zaregistrujete tiež krásnu kvetinovú arómu.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Zelený čaj Yun Ming poskytuje nálev svetlo žltej farby, s peknou iskrou. Chuť je možné popísať ako jemnú, sladkastú a kvetinovú. Pre zelené čaje typická zvieravosť je v tomto prípade len veľmi mierna. Pokiaľ ide o arómu, spoznáte v ňom exotické kvety.
Čaj je skvelý ako horúci, tak ľadový. V zime prehreje a dodá energiu, v lete osvieži.
Pôvod čaju
Provincia Yunnan patrí k najpreslávenejším čínskym čajovým oblastiam. Leží pri juhozápadných hraniciach krajiny, je pokrytá horami a preteká ňou mnoho významných riek. Yunnanská mierna klíma bohatá na zrážky čajovníkom čínskym (Camellia sinensis) veľmi prospieva. Nie je teda divu, že sa miestni farmári ich pestovaniu venujú viac ako 2 tisíc rokov.
Legendy hovoria, že pôvodne mohli zelený čaj popíjať výhradne cisári, a to za panovania dynastií Shang a Zhou. Dynastia Ming (ktorej názov si tento čaj „vypožičal“) sa do histórie zapísala inováciami v čínskych čajových obradoch, syn mingského cisára Zhu Yuanzhang dokonca zostavil Zákon o varení čaju. Stanovil aj jednoduché metódy prípravy čaju a popísal atmosféru, ktorá by obrady mala sprevádzať. „Prostredie by malo byť prirodzené a pokojné,“ uviedol napríklad, alebo: „Stav mysle by mal byť otvorený a sústredený“.
Ešte jednu poznámku si k tomuto velikánovi dovolíme. Značnú pozornosť venoval vode, z ktorej sa má čaj pripravovať. „Voda je matkou čaju. Vôňa čaju môže byť objavená iba prostredníctvom vody. Bez vody nie je nič,“ uvádzal.
Jeho slová platia dodnes. Kvalita, teplota a množstvo vody, ktorou zalievame čajové lístky, majú na výsledné vlastnosti nápoja nemalý vplyv. V prípade pevne zvinutých lístkov Yun Ming je potrebné pamätať na to, že infúzia môže byť pomalšia ako pri iných typoch zelených čajov. Preto odporúčame trochu experimentovať a hľadať optimálne pomery všetkých vstupných parametrov. Sme presvedčení, že svoj ideál rýchlo nájdete a zamilujete si ho.
Ako píšeme v úvode – Yun Ming je preslávený aj vďaka tomu, že pri spracovaní neprešli zelené čajové lístky takmer žiadnou fermentáciou. Preto majú veľmi svetlú farbu a zachovali si mnoho cenných látok.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou o teplote 70-80 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - čierny čaj
