

Ženšen päťlistý (Gynostemma) - listy
Hovorí sa mu síce "nepravý ženšen", avšak s pravým v ničom nezaostáva. Ženšen päťlistý je bylina mimoriadne populárna, a to ako v mieste svojho pôvodu, tak aj inde na svete. Boli to práve Číňania, ktorí objavili jeho účinky porovnateľné s účinkami pravého ženšenu. Na rozdiel od neho je však cenovo dostupnejší a pestuje sa vo väčšom množstve. Listy Gynostemmy sú zdrojom aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok zaisťujúcich svojim vyznávačom sviežosť a vitalitu.
Zloženie
Žen šen 100%Nálev a chuť čaju
Ženšen päťlistý chutí po zaliatí horúcou vodou veľmi jemne, sladkasto a mierne trávnato. Nápoj má svetlo žltú farbu a popíja sa veľmi dobre.
Pôvod čaju
Sušené listy ženšenu päťlistého (Gynostemma pentaphyllum) začali ako prvý hojne užívať ľudia v Číne. Práve tam popínavá bylina pôvodne rástla. Botanici ju radia do čeľade tekvicovité (k lufe, uhorke či tekvici). Ide o rastlinu prežívajúcu veľmi nízke teploty, ktoré nie sú ničím výnimočným v horských oblastiach južnej Číny, Japonska alebo Thajska. Tam všade má takzvaná bylina nesmrteľnosti vynikajúcu povesť a je jednou z najpoužívanejších. Ženšen päťlistý rozhodne neprehliadnete. Dorastá až do 150 centimetrov, má veľmi výrazne zelené, zubaté listy a kvitne bielymi kvetmi.
Listy tejto populárnej byliny bývajú zberané celé, roľníci z nich však odstraňujú väčšinu stoniek. Materiál za veľmi prísnych podmienok jemne narežú a sušia. Výsledkom sú drobné zelené kudrlinky ako v prípade tohto čaju. Ďalšou z možností spracovania je zvinovanie listov do malých guličiek.
Pravidelné a dlhodobé popíjanie čaju z gynostemmy prináša pozitívne účinky v mnohých smeroch. Zároveň sa tiež môže stať príjemným rituálom v uponáhľanej dobe. Podobne ako zelené čaje, tiež ženšen päťlistý možno pripraviť mnohými spôsobmi. Klasickým zaliatím lístkov horúcou vodou, prípravou druhého nálevu, schladením nálevu v chladničke alebo metódou Kung Fu Cha.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vodou s teplotou 90 °C, v pomere čajová lyžička na 250 ml vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je cca 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS RAKYTNÍKOVÝ KRÉM

STRIEBORNÉ PERLY - biely čaj
