BYLINNÁ ZMES MORINGA S MATCHOU
Dovoľujem si tvrdiť, že do tejto čajovej zmesi sa nám podarilo namiešať niečo sladké, niečo kyslé, niečo zvieravé a niečo zemité. Dohromady vznikla kompozícia parádnej vôňe a skvelej občerstvujúcej chuti s prvkami jabĺčok, citrónov a goji. Jej účinky ocenia ako hľadači prírodného povzbudenia, tak adepti na poriadnu antistresovú kúru.
Zloženie
Listy žihľavy, Listy medovky, Citrónová tráva, Kúsky jablka, Aróma prírodná, Moringa listy 5%, Goji, Kvet nechtíka lekárskeho, Okvetné lístky ruže, Zelený čaj Japan MATCHA 1%Nálev a chuť čaju
Cistus je výrazne bylinková, je aromatická, mierne horkastá a skúsení konzumenti ju odporúčajú podávať s citrónom a medom. Nálev má svetlo žltú farbu.
Pôvod čaju
Za, podľa názvu exotickou bylinou, nemusíme cestovať nijako ďaleko. Cistus Incanus čiže stredomorská ruža (rockrose) je doma práve v Stredomorí. Bežne sa ale vyskytuje vo 170-200 druhoch, takže ju možno nájsť aj v Severnej a obmedzene tiež v Južnej Amerike.
Možno ale máte túto pôvabnú trvalku na záhone. Vyzerá skutočne ako ruža. Je to nízky, kompaktný krík vyžadujúci slnečné stanovište. Od mája do júna kvitne nápadnými ružovými a výrazne voňajúcimi kvetmi. Tie sa objavujú iba na jeden deň a bývajú biele, ružové alebo žlté. Plodom je tobolka.
Schopnosť rastlín prospievať v stredomorských podmienkach je daná jednak symbiózou s koreňovými hubami (mykoríza) a tiež rýchlou regeneráciou po požiaroch. Semená sú prispôsobené k dlhému pobytu v hlbokej pôde a klíčia až po niekoľkých sezónach.
Podľa dochovaných správ sa cistus používal už v perzskej tradičnej medicíne. Patril dokonca k najcennejším prírodným liekom vôbec. K príprave liečivých nálevov a tinktúr sa zbierajú jeho listy.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 2-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čaj
zalejte vodou steplotou 100 °C, vpomere 1 čajová lyžičkana 1,5-2 dl. - Na prípravu čaju v
kanvici pridajte 1 lyžičku navyše. - Doba lúhovania 2-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.