

Ceylon medium FBOP
Cejlónske čaje sú pojem. Krabička pravého čierneho čaju z ostrova omývaného vodami Indického oceánu býva opatrená logom leva s mečom. A tiež ospevovaná superlatívmi. Srí Lanka je špecialista na silné, kvalitné a chuťovo originálne čierne čaje. Tento zástupca miestnej produkcie patrí k hrubším, zlomkovým, s podielom krehkých listových púčikov. Pite ho ako na anglickom dvore - s mliekom a cukrom.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon Orange Pekoe 100%Nálev a chuť čaju
Ceylon Medium FBOP vám pripraví čajový zážitok. Silnú chuť podmaľujú tóny ovocia, vôňa je hlboká a nálev tmavo jantárový. Perfektný čaj pre milovníkov jedinečne povzbudzujúcich nápojov.
Odporúčame popíjať ochutený kvapkou mlieka a lyžičkou hnedého cukru.
Pôvod čaju
Cejlon, dnes správne Srí Lanka, sa úplnou väčšinou svojho čierneho čaju rozdelí s milovníkmi čaju celého sveta. Z ročnej produkcie 300 tisíc ton exportuje celých 90 percent. Pravý cejlonský čaj je totiž mimoriadne žiadaný, a to ako ľuďmi, ktorí si ho vychutnávajú pravidelne, tak aj tými, ktorí sa zamerajú na degustáciu rôznych čajových sort z rôznych záhrad.
Nie je bez zaujímavosti, že sa Cejlon stal čajovou veľmocou vlastne trochu z núdze. Keď totiž plantáže kávovníkov miestnych farmárov zdecimovala v 70. rokoch 19. storočia hubová choroba, chopil sa príležitosti James Talor. Mladý pomocný správca kávových plantáží, pôvodom Angličan, vysadil prvé akre čajovníkových kríkov a štýlom pokus-omyl sa naučil spracovávať ich listy. Behom piatich rokov založil čajový biznis, ktorý východoázijskému ostrovu dodnes prináša prosperitu a zamestnáva značnú časť obyvateľov.
Čierny čaj nie je ľahké vyrobiť. Záleží na veľa okolnostiach a správnom načasovaní, aby na konci celého procesu boli lístky plné chuti, s nádhernou farbou a unikátnou vôňou. Po natrhaní sa necháva čaj zvädnúť, potom je valcovaný a zvinovaný. Vďaka tomu sa z nej uvoľní šťava, ktorá v teple a vlhku spustí prirodzený proces oxidácie enzýmov. Nejde ale o žiadnu nekontrolovateľnú chemickú reakciu. Fermentácia je riadená a starostlivo sledovaná. Na nej totiž závisí, ako chutný a voňavý bude čaj. Nasledujúcim krokom je sušenie. Potom je potrebné čaj vytriediť, zviazať a zabaliť. Všetok cejlonský čaj je vyrobený za bedlivého dohľadu kontrolórov kvality.
Skratka FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) v názve tohto čaju znamená, že ide o čaj zlomkový, obsahujúci čajové púčiky.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Čierny čaj zalejete s vriacou vodou (100°C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
2. Pre prípravu čaju v kanvici pridajte o 1 lyžičku naviac.
3. Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























3. 9.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - čierny čaj

CEYLON UVA PEKOE - čierny čaj
