CHINA GOLDEN TIPPY PU ERH KING SIMAO
Veľmi sa nám páči. A vám, ak dávate prednosť čaju raritnému, príjemne zemitému a výrazne aromatickému, sa bude páčiť tiež. Pu Erh z Yunnanského okresu Simao patrí k dobrotám pre vzácne chvíle a vzácných hostí. Vyrástol vo vysokých horách, bol pestovaný a spracovaný ručne, cestoval starostlivo zabalený. Teraz je tu, aby vás tešil farbou, chuťou, vôňou aj tvarmi jednotlivých lístkov. Doprajte si jeden z najlepších yunnanských červených čajov.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
China Golden Tippy Pu Erh King Simao dáva po zaliatí horúcou vodou nálev tmavo jantárovej farby, pri použití väčšieho počtu lístkov až tmavo hnedočiernej. Pretože ide o čaj viacnálevový, môžete vykúzliť zakaždým iný odtieň šálky. Vo všetkých prípadoch sa ale tešte na, pre Pu Erhy typickú, zemitú chuť. V tomto prípade takmer nežnú, so stopou medu. Aróma je silná, celkovo tento čaj pôsobí mimoriadne harmonicky a príjemne.
Pôvod čaju
Čajovým fajnšmekrom nie je potrebné Čínu a jej slávne záhrady predstavovať. Vývoz dominantného exportéra predovšetkým zeleného čaju bol v roku 2018 ocenený na 1,5 miliardy dolárov. China Tea Marketing Association odhaduje, že v tom istom roku čínski producenti vyrobili 2,8 milióna ton čaju, z toho 330 tisíc ton vyviezli za hranice. Podľa štatistík ide o asi 10-percentný ročný nárast. Fakt, že sa Čína po stáročia drží medzi svetovými čajovými gigantmi však neznamená, že čajové lístky pestuje a spracováva len pre čo najvyššie objemy. Čínske čaje patria k špičkovým. Niekoľko tisícročí skúseností, ktoré si majitelia záhrad odovzdávajú z generácie na generáciu, len tak niečo neprekoná. A výber je neuveriteľný - biele, zelené, žlté čaje, oolongy, čaje formované, zadymené, parfumované... Nechýbajú samozrejme čaje červené (pre Európanov čierne) a dodatočne fermentované Pu Erhy.
Pu Erhy majú zvláštny, nie každému automaticky milý, charakter. Keď sa k nim ale "prepijete", získajú si vás navždy. Preto odporúčame začínať s Pu Erhmi čo najvyššej kvality, nenechať sa odradiť špecifickou zemitosťou až "plesnivosťou" menej akostných sort. S China Golden Tippy Pu Erh King Simao sa vám takto nepríjemný zážitok stopercentne vyhne.
Túto raritu sme priviezli z okresu Simao ležiaceho v čínskej provincii Yunnan. Simao patrí k miestam historicky spätým s obchodovaním s čajom. Okres bol východiskovým bodom pre prepravu čaju z Junnanu, Tibetu a Indie do Dali, Lijiangu a Lhasy. Oblasť sa rozkladá v subtropickej monzúnovej zóne. Veľmi často prichádzajú dažde, klíma je vlhká a vietor obvykle mierny. Priemerná ročná teplota sa pohybuje okolo 18 ⁰C, zimy bývajú chladné, leta horúce.
Na jedinečnosti China Golden Tippy Pu Erh King Simao má podnebie a počasie v Simau nezanedbateľný podiel. Ďalšiu časť zásluh si pripisujú ruky tamojších robotníkov a um majiteľov čajových záhrad. Vyrobiť kvalitný Pu Erh je totiž otázkou mnohoročných skúseností. Pu Erhy sa vyrábajú z medziproduktu Mao Cha (zelený, v pare upravený zelený čaj, zlisovaný do placky) alebo priamo z čajových listov sušených na slnku. V tomto prípade sa už suché lístky navŕšia na dlhé hromady, zvlhčia vodou a prikryjú plachtami. Čaj vďaka zapareniu zvýši teplotu až na 60 ⁰C a fermentuje sa, a to až 3 mesiace. Keď dosiahne potrebných parametrov, robotníci kopy rozhrabou, čaj nechajú preschnúť, potom ho triedia alebo lisujú do rôznych tvarov. V tomto prípade boli lístky ponechané v podobe čaju sypaného. Môžeme sa teda kochať nádhernými zlatistými tipsami a dlhými, nepolámanými lístkami.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Pu - Erh zalejte vodou s teplotou 100°C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.