

CHINA OSMANTHUS OOLONG
China Osmanthus je čaj skutočne výnimočný. Oolong z tradičnej provincie Fujian dostal názov Osmanthus. To preto, že svojou jedinečnou vôňou pripomína jeho kvety. My sme tento jedinečný Oolong obohatili troškou broskyňovej arómy, ktorá dodáva čaju sladkastú ovocnú chuť. Tá je veľmi hladká, kvetinovo jazmínová a delikátna. Pripravte si z neho viac nálevov. Každý bude trochu iný.
Zloženie
Oolong Osmanthus 97%, Kvet Osmantus 3%, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Tento Oolong je veľmi mierne fermentovaný. Jeho chuť je čistá, mäkko kvetinová, na konci sladkastá s broskyňovým nádychom. Zvieravosť takmer chýba. Nálev má svetlo žltú farbu, aróma pripomína kvety Osmanthu.
Odporúčame opakované zaliatie.
Pôvod čaju
Osmanthus je jedným z najobľúbenejších čínskych oolongov. Jeho domovinou sú preslávené čajové záhrady provincie Fujian ležiace blízko mesta Anxi. Oblasť je prevažne hornatá, čo sa prejavuje nielen vo vlastnostiach čaju, ale taktiež názvu. Huanggang je meno najvyššieho bodu provincie (nadmorská výška 2157 metrov).
China Oolong Osmanthus je fermentovaný medzi 20 až 40 percentami. Radí sa medzi oolongy typu Dan Cong. Sú vyrábané zo starých stromovitých čajovníkov, z ktorých vraj niektoré pochádzajú až z čias dynastie Sung.
Spracovanie čajových lístkov je zložité: Zber musí byť veľmi starostlivý, uskutočňuje sa len za slnečného počasia. Lístky sa rozprestrú do veľmi tenkých vrstiev a za niekoľkonásobného obracania uvädajú na slnku. Robotníci ich prenesú do tieňa, kde sa nechajú vychladnúť, potom ich triedia a v noci prebieha fermentácia. Ani to sa nezaobíde bez ich zásahu – každú hodinu čaj pretriasajú a mnú. Po asi 8 hodinách ho zahrejú v kovovom kotli, stláčajú do finálneho tvaru, znova zahrievajú a nakoniec sušia v košoch z bambusu.
Keby vám náhodou vŕtalo hlavou, čo je to ten Osmanthus, ktorý svojou vôňou Oolong pripomína, potom vedzte, že ide o Osmant (Vôňokvetku). Krík z čeľade olivovité má tuhé, tmavo zelené listy, lesklé a zúbkaté. Pochádza z Japonska a Číny, v Európe naň môžete naraziť v južnom Francúzsku a Taliansku. Drobné, biele a príjemne sladko voňajúce kvety sa objavujú na jeseň. Vôňokvetky je možné pestovať aj v našich zemepisných šírkach, čo mnoho záhradkárov s radosťou robí.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva

MILK OOLONG
