DARJEELING FIRST FLUSH LUCKY HILL - čierny čaj
Len si to predstavte: vysoké zelené kopce zahalené do hmly, jemný dážď, chladný čerstvý vzduch. Nad hlavou vám preletí volavka, v diaľke putuje stádo slonov. Na obzore sa rysuje Kanchenjunga (tibetsky: päť pokladníc veľkého snehu) ... V tak nádhernej krajine nemôže rásť obyčajný čaj. Darjeeling je legendou. Má skvostný jantárový nálev a skutočne plnú, intenzívnu chuť. Je to láska na prvý dúšok.
Zloženie
Čierny čaj Darjeeling First flush Lucky Hill 100%Nálev a chuť čaju
Prinášame vám niečo nevšedné a pritom veľmi tradičné. Zmes čiernych čajov zo záhrad bájneho Darjeelingu osloví bežného konzumenta aj čajového špecialistu. Vyniká aromatickou chuťou s príjemnou trpkosťou a zvieravosťou, bez ktorej by Darjeeling nebol, čím je. Nálev má nádhernú tmavo zlatú farbu, vonia ľahko kyslo.
Pôvod čaju
Vynikajúce Darjeelingu rastú iba vysoko v horách na severovýchode Indie. Stredisko Darjeeling sa nachádza v nadmorskej výške 1830 metrov, takže je pre neho charakteristická nižšia priemerná ročná teplota a časté zrážky. Kam oko dovidí, všade sú zelené kopce porastené kríkmi čajovníka čínskeho, na vybraných plantážach kríženého s druhom assamica. Pretože podnebie a nadmorská výška nedopraje čajovníkom celoročný rast, zbierajú sa ich lístky najviac od apríla do októbra. Darjeeling First Flush Lucky pochádza z prvej úrody, ktorá sa vykonáva v polovici marca, po jarných dažďoch. Preto sú čajové lístky svetlé a majú len miernu trpkosť.
Úroda čaju
Hoci sú čaje Darjeeling na trhu uvádzané ako "čierne", takmer všetky prechádzajú len nedokonalou oxidáciou (uvádza sa asi 90-percentná). Ich pestovanie, zber a výroba sú pod prísnym dohľadom, takže niektoré plantáže nemôžu vypestovaný čaj, aj keď rastie v Darjeelingu, certifikovať ako pravý Darjeeling. Dôležité napríklad je, aby čajovníky rástli v nadmorskej výške minimálne 914 metrov, aspoň 40% ich bolo druhov chinensis a priemerná teplota sa v roku úrody pohybovala medzi 5 a 20 ° C.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Darjeeling zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.