

Japan Kabuse Sencha Asamushi BIO - zelený čaj
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Japan Kabusencha Asamushi BIO dáva nálev svetlej, zelenej až zelenožltej farby. Nálev veľmi sviežo vonia, chutí mierne trávovo, zároveň však ľahko a pekne sladkasto. Veľmi bohatú arómu dokresľujú tóny pražených orieškov.
Tento čaj je vhodný pripravovať klasickou cestou (zaliatím horúcou vodou), výborný je však aj macerovaný pri izbovej teplote alebo v chladničke. Bohatosť jeho chuti vás veľmi milo prekvapí.
Pôvod čaju
O zelených čajoch z Japonska bolo popísaných veľa papierov. Veď ich tam pijú od 9. storočia a väčšina tamojších plantáží sa zameriava práve na ne. Na rozdiel od zeleného čaju z iných kútov sveta, charakterizuje ten japonský špecifický chuťový profil – čajomilci ho opisujú ako vegetálny, so zelenými tónmi prechádzajúcimi až k aróme morských rias. Aj preto sa u rady sort odporúča lúhovanie pri veľmi nízkych teplotách. Dokážu uvoľniť kvetinové, svieže a mierne pikantné chuťové nuansy. To je presne prípad Japan Kabusencha Asamushi BIO. Ak si chcete vychutnať všetky jeho valéry, rozhodne sa nebojte pri príprave experimentovať. Využijete tak potenciál, ktorý je v tomto čaji ukrytý, na maximum. Kde sa vlastne jeho jedinečnosť berie? Povieme vám.
Japan Kabusencha Asamushi BIO pochádza z čajovej záhrady hospodáriacej v režime organického poľnohospodárstva. To už samo o sebe je zárukou mimoriadnej kvality. Plantáže sa rozkladajú na ostrove Kjúšú, v nadmorskej výške okolo 500 metrov. Sú obklopené lesmi, ktoré im poskytujú špeciálnu mikroklímu. Čajovníky udržujú prakticky bez prestania v hmle a v tieni. Vďaka tomu rastú ich lístky pomaly a hromadí sa v nich L-theanín, ktorý môže za výslednú sladkastosť nápoja.
Japonskí farmári sa ale nespoliehajú len na prírodné zatienenie. Dva až tri týždne pred zberom prikrývajú čajovníky čínske (Camellia sinensis) špeciálnymi rohožami kabusé. Na ich použitie odkazuje slovo kabusecha v názve tohto čaju. Druhé „záhadné slovo“ popisuje spôsob, akým bolo s čajovými lístkami zaobchádzané po zbere. Ide o krok, pri ktorom sa rovno na plantáži čaj ľahko a krátko naparí. Zastavia sa tak prirodzené oxidačné procesy a uchová maximum aromatických látok. Odborníci pritom rozlišujú asamushi (kontakt s parou trvá 30-40 sekúnd), chuumushi (kontakt s parou trvá 40-60 sekúnd) a fukamushi (kontakt trvá 60-180 sekúnd).
Aby bol zoznam okolností, ktoré sa na kvalitách tohto čaju podieľajú kompletný, musíme pridať aj starostlivosť japonských poľnohospodárov a spracovateľov čaju. Obhospodarovanie plantáží v BIO režime bez použitia priemyselných hnojív vyžaduje cit pre celý prírodný ekosystém a chuť stále rozvíjať svoje znalosti a schopnosti. Japan Kabusencha Asamushi BIO môžete prichystať dvoma spôsobmi. Pri tradičnej príprave použite 5 gramov čaju na 250 mililitrov vody. Tú prevarte, nechajte schladiť na 70 °C a čaj lúhujte 90-120 sekúnd (alebo použite vodu zohriatu na 80 °C a lístky lúhujte 60-90 sekúnd).
Otestovať môžete aj prípravu za studena. Stačí 10 gramov čajových lístkov preliať 1 litrom pramenitej vody a ponechať pri izbovej teplote alebo v chladničke po dobu niekoľkých hodín.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou o teplote 80 °C v pomere 5g čaju na 250ml vody, doba vylúhovania 30-60 sekúnd.
- Alebo ho môžete zaliať vodou o teplote 90 °C a nechať lúhovať 60-90 sekúnd.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - zelený čaj

JAPAN SENCHA YABUKITA - zelený čaj
