

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zelený čaj
Dvoma slovami: veľmi príjemná. Japonská sencha z tradičnej čajovej prefektúry poteší skúsených čajomilcov a milo prekvapí tých, ktorí so zelenými čajmi začínajú. Kvetinový, mierny, v závere sladkastý nálev prinesie osvieženie, aké oceníte kedykoľvek a kdekoľvek. O Japoncoch je známe, že svoj čaj nosia so sebou celý deň. Skúste to tiež. Japan Sencha Shizuoka BIO vám bude milým parťákom.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Japan Sencha Shizuoka BIO dáva nálev zlatozelenej farby a milej, kvetinovej vône. Po ochutnaní zaujme ľahkosťou, stopami kvetín a miernou nasládlosťou. Pretože ide o klasický zelený čaj, čaká vás tiež typická trpkosť. V tomto prípade však akoby tlmená, krásne zvýrazňujúca charakter čaju.
Pôvod čaju
Ak chceme predstaviť prefektúru Shizuoka, z ktorej sme tento čaj priviezli, môžeme začať napríklad nahliadnutím do sprievodcu Japan Guide. V ňom stojí, že Shizuoka-ken, niekedy označovaná ako japonská riviéra, sa rozkladá pozdĺž tichomorského pobrežia na juhu regiónu Chubu. K najpozoruhodnejším miestam patrí Mount Fuji, polostrov Izu, Shizuoka (hlavné mesto prefektúry) a potom tiež napríklad jazero Hamanako alebo - a to nás zaujíma najviac - Kakegawa, centrum výroby čaju. Leží necelé dve hodiny od Tokia, na trase Tokaido Shinkansen a jej čajovníkové plantáže sa vlnia ďaleko do všetkých strán.
Čaj je pre celú prefektúru, podobne ako pre Japonsko, významnou zložkou ekonomiky. Na jeho pestovaní, výrobe, spracovaní a predaji sú závislé státisíce rodín. Veď len v prefektúre Shizuoka sa starajú o 21 000 hektárov čajovníkov (čo je vyše 40 percent všetkých plantáží v krajine). Ročne Shizuoka produkuje okolo 40 000 ton zeleného čaju, a to s pomocou 600 spracovateľských závodov. Nie je tiež bez zaujímavosti, že skúseností tamojších odborníkov využívajú aj iné čajové oblasti - celkom 70 percent čajových lístkov zozbieraných v Japonsku je spracovaných v Shizuoke.
Organická Sencha je pestovaná v nadmorskej výške vyše 1 500 metrov, ktorá čaju zaručuje ako časté zrážky, tak priaznivú priemernú teplotu. V lete je ideálne rozmedzie 14 až 16 stupňov, v zime potom nie menej ako -6 stupňov Celzia. Rastliny čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) sa pestujú z odrezkov a na čajové plantáže ich robotníci presádzajú po dvoch rokoch od zakorenenie. Kým rastlinky dospejú, uplynie zvyčajne 4-8 rokov. Počas nich je potreba čajovníky šetrne orezávať, aby sa rovnomerne pokryli listami. Je spočítané, že roľníci v prefektúre Shizuoka musia každej desatine hektára plantáže venovať asi 120 hodín práce ročne.
Zber čajových lístkov pre Senchu sa zvyčajne odohráva ako prvý v roku. Takémuto zberu sa hovorí ichancha (prvý čaj) a v prefektúre Shizuoka na neho prichádza čas v apríli a máji. Po zimnom spánku sú lístky plné živín, obsahujú trikrát viac L-theanínu, ktorý je zdrojom sladkosti čaju, než tie z ďalšej úrody (nibancha). Spracovanie Senchi možno rozdeliť do 10 bodov: ručný zber, zavädnutie, naparovanie (zastavenie oxidačného a fermentačného účinku enzýmov v listoch), chladenie, stláčanie, prvé valcovanie, valcovanie a tvarovanie, druhé valcovanie, záverečné rolovanie a sušenie.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Papierový filter S (balenie 100ks)
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN BANCHA PREMIUM - zelený čaj

BYLINNÁ ZMES ZLATÁ MORINGA - bylinné zmesi
