

JAPAN SENCHA YABUKITA - zelený čaj
Zloženie
Zelený čaj Japan Sencha Yabukita 100%Nálev a chuť čaju
Japan Sencha Yabukita prvotriednej kvality však ponúka v prvom náleve dokonalý pôžitok z umami a aj ďalšie nálevy Vám poskytnú plnú a vyváženú chuť v kombinácii s viac ako príjemnou vôňou.
Pôvod čaju
Na japonskom ostrove Honšú sa rozkladá prefektúra Shizuoka. Pre jej chladnejšie podnebie si ju v roku 1908 vybral pestovateľ čajovníkov Sugiyama Hikosaburo, aby tu vyskúšal schopnosti svojich dvoch nových kultivarov. Nazval ich Yabukita a Yabuminami. Yabu vychádza z japonského výrazu pre bambusový háj a kita znamená sever, zatiaľ čo mínami zase juh.
Dôraz bol mimo samozrejmú kvalitu lístkov kladený hlavne na odolnosť odrôd proti chladu. A tu na plnej čiare vyhral kultivar Yabukita. Po rokoch testovania si ho v roku 1953 zaregistroval, a tým otvoril dvere zmene pestovania čaju v Japonsku. Od tej doby sa Yabukita postupne rozšírila do väčšiny plantáží v krajine, ale svoje výsostné postavenie si zachovala hlavne v regióne Shizuoka.
Japan Sencha Yabukita je čaj prémiovej kvality. Lístky, ktoré boli na jeho výrobu použité, pochádzajú z prvej úrody. Majú preto v sebe zachované najviac obsiahnutých dôležitých látok pre povestnú ľahkosť a zároveň výraznosť chuti umami. Pre túto raritnú Senchu sa navyše využívajú len vrchné lístky, ktoré si dokážu udržať sviežosť a jasnú farbu následného nálevu.
Sencha oproti iným typom dozrieva na plnom slnku. Po zbere sa čaj naparí, aby ďalej nedochádzalo k oxidácii. Takto spracované lístky sa potom vysušia a upravia do takzvaného ihličkovej tvaru. Relatívne jednoduchý postup pestovania, výroby aj následnej prípravy hotového nálevu robí zo Senchi najobľúbenejši čaj Japonska. Do zeme bola dovezená počas 17. storočia z Číny a teraz tvorí až 80% produkcie.
V posledných rokoch sa rozmohol trend podávania ľadovej verzie tohto čaju, čo môže byť obzvlášť v lete vítaná zmena. Vyskúšať môžete prípravu pomocou cold brew alebo prudkého ochladenia uvareného nápoja. Ľadová varianta sa odporúča len pri najvyššej sorte čaju, inak výsledný nálev nedosiahne požadovaných vlastností.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO - zelený čaj
