

Japan Shincha Yabukita BIO - zelený čaj
Jedným slovom? Najčerstvejšie! Ak potrebujete o čaji shincha niečo vedieť, potom to, že pochádza z prvého zberu a patrí medzi japonské lahôdky. Ako by nie, keď jeho jemnosť a noblesu korunuje umami – delikátna piata chuť, ktorej nemožno odolať. Zásoby Japan Shincha Yabukita BIO z regiónu Shizuoka sú obmedzené. Tak neváhajte ani minútu!
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Japan Shincha Yabukita BIO dáva nálev veľmi svetlej, zelenožltej farby. V dúšku okamžite zaregistrujete iskrivú sviežosť, guľatú, harmonickú sladkosť a samozrejme umami. V japončine znamená niečo ako esencia jemnosti. Celkovo pôsobí tento čaj mimoriadne ľahko a vyvážene.
Pôvod čaju
Aby sme pochopili nádheru čaju Japan Shincha Yabukita BIO, je potrebné pozrieť sa, kde vlastne vyrástol. Japonský región Shizuoka patrí k tradičným čajovým oblastiam, zároveň sa mu niekedy hovorí „japonská riviéra“. Rozkladá sa totiž pozdĺž pobrežia Tichého oceánu. Na nekonečné a nudné pláne sa však sťažovať nemôže. Práve naopak. Shizuoku charakterizujú kopce zdvíhajúce sa v strmé štíty hôr. Najznámejším vrcholom je hora Fuji, najvyššia v Japonsku, zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Týči sa do výšky 3 776 nad morom, je obklopená jazerami a z veľkej časti pokrytá lesmi. Päť mesiacov v roku je jej vrchol schovaný pod snehom.
Čajovníkom sa v takejto krajine skvele darí. Záhrady vo vyšších polohách, veľké množstvo potokov a riek, svieža príroda, dostatok zrážok aj slnečného svitu... niet divu, že ľudia v regióne pestujú kríky čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) od polovice 13. storočia a dnes provincia produkuje 40 percent všetkého japonského čaju. Špecifická shincha patrí k tým najvyberanejším.
V preklade znamená slovo „shincha“ niečo ako nový čaj, teda ten prvý, ktorý je z plantáže zozbieraný. Kedysi išlo o raritu určenú len a iba pre japonského cisára, dnes sa dostane aj na Európana, ktorý vie, čo je dobré. Šklbanie čajových lístkov na výrobu shinchy je veľkou udalosťou sprevádzanou mnohými oslavami. Ľudové festivaly a trhy v mestách aj malých dedinkách majú jediný cieľ: dať svojim návštevníkom ochutnať prvý zelený čaj.
Prečo je skoro zozbieraný čaj top, ako úroda vyzerá a čo obnáša spracovanie? Čajové lístky natrhané po zime ako prvé (first flush) sú veľmi bohaté na živiny. V chladných mesiacoch totiž nerastú, len kumulujú vzácne aromatické látky. Akonáhle sa trochu oteplí, vyrašia mladé, jemné, biele až svetlo zelené výhonky, puky a listy. Okrem toho, že majú mimoriadnu chuť, obsahujú veľké množstvo vitamínov, aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín aj antioxidantov.
Také lístky sa v regióne Shizuoka zberajú obvykle koncom apríla, presný termín ale vždy ovplyvňuje počasie. Úroda sa niekedy nazýva ichibancha a bezprostredne po nej nasleduje shiage, teda spracovanie čaju. To zahŕňa krátke zavädnutie, oddelenie stoniek aj úlomkov listov a jemné praženie na veľkých panvách, ktoré uchová prirodzenú, čerstvú chuť.
Na záver ešte legenda: Toho, kto pije čaje shincha, sprevádza šťastie a radosť. Skúsite to?
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

JAPAN SENCHA SATSUMA BIO - zelený čaj
