

JAZMÍNOVÝ OOLONG TIE KUAN YIN
Ako sa robí z lahody ešte väčšia lahodnosť? Podobne, ako sa z exkluzívneho oolongu vyrába exkluzívny oolong jazmínový. To zasypete tú najlepšiu šaržu Oolong Tie Kuan Yin jazmínovými pukmi, necháte ich rozvinúť a odovzdať úchvatnú vôňu zeleným lístkom. Hotovo, kúzlo sa podarilo. Teraz už môžete ochutnávať a ochutnávať...
Zloženie
Oolong jazmínový 100%Nálev a chuť čaju
Oolong Tie Kuan Yin jazmínový je čaj fermentovaný iba čiastočne, preto vyniká sladkastou, zemitou chuťou so stopami orechov. Pridaním jazmínových kvetov získava nový, florálny rozmer. Nálev máva žltú až žltooranžovú farbu.
Púvod čaju

Ak by ste si Oolong Tie Kuan Yin dopriali v čajovni alebo ho chceli zaobstarať rovno v Číne, najskôr ho nájdete pod názvom Železná bohyňa milosrdenstva. Podľa legendy išlo o strážkyňu polorozpadnutého chrámu, ktorá sa jednej noci zjavila chudobnému farmárovi menom Wei. Prečo práve jemu, vysvetľuje fakt, že to bol Wei, kto túžil nádhernú stavbu zachrániť. Jediné, načo však mal sily a prostriedky, bolo jej pravidelné upratovanie a zapaľovanie kadidla. Kuan Yin mu na oplátku vo sne ukázala miesto s ukrytým pokladom. Chudák ho skutočne našiel. V jaskyni a spolu s kríkom čajovníka. O bohatstvo sa rozdelil so susedmi, chrám opravil a ker presadil do svojej záhrady. Žal z neho lístky skvostnej chuti a pomenoval ich teda po Kuan Yin. Potomkovia onoho kríka by snáď mohli dať základ dnešnej veľmi rozšírenej odrode čajovníka čínskeho.
Akým spôsobom Wei lístky spracovával, už legenda nehovorí, avšak pokiaľ išlo o oolong, musel použiť takzvanú čiastočnú fermentáciu. Celý postup vyzerá približne takto: Zozbierané listy sa nechajú krátko zavädnúť na slnku. Potom ich robotníci nasypú do ošatiek, ktorými opakovane, v jasne daných intervaloch trasú. Tak spustia fermentáciu, tú však majú pod dôkladnou kontrolou. Akonáhle je vôňa zeleného čaju "presná", putuje zber na prehriatie a hneď nato je prudko schladený. Nakoniec bývajú lístky s použitím jemných rastlinných olejov a voskov rolované a potom sušené.
Ak ste čítali úvodný popis čaju, viete, že v prípade Oolong Tie Kuan Yin jazmínový boli práve pri sušení do zberu vysypané puky jazmínových kríkov.
Oolong Tie Kuan Yin sa fermentuje z 20-40 percent. Dodajme, že čínske oolongy patria k najpopulárnejším na svete, existuje ich okolo 300 typov a Čína ich produkuje zrejme dlhšie ako 400 rokov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Bavlnené sitko M - 1 ks
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAZMÍNOVÝ - zelený čaj

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva
