JOONGJAK PLUS BIO - zelený čaj
Prečo je juhokórejský Joongjak tak príjemný, svieži a voňavý? Unikátne vlastnosti získal vďaka úrodnej vulkanickej pôde, v ktorej vyrástol, priezračnej vode, ktorá ho zavlažovala, a príjemnej klíme, ktorá ho obklopovala. Kórea patrí k dlhoročným pestovateľom kvalitných čajov, v posledných rokoch sa jej produkcia znova zaraďuje medzi vyhľadávané. Organický spôsob poľnohospodárstva hrá čaju do kariet!
Zloženie
Zelený čaj ORGANIC JOONGJAK PLUS 100%Nálev a chuť čaju
Tento špeciálny zelený čaj má kvetinovú, príjemne sviežu chuť. Vôňa je naozaj veľmi ľahká, slabo sladká. Nálev má citrónovo žltú farbu.
Pôvod čaju
Kórejske čaje, napriek tomu, že nimi nie je trh práve zaplavený, môžu smelo konkurovať iným vynikajúcim kolegom. Ich históriu poznamenala túžba kórejského vladára zlikvidovať všetky budhistické kláštory. V 14. storočí tak spolu s nimi vyšli nazmar aj čajové plantáže. Čajovníky čiastočne uhynuli, čiastočne zdivočili. Až v posledných niekoľkých rokoch sa k pestovaniu a výrobe čajov Kórejci zase vracajú.
Vďaka mimoriadne priaznivej klíme a skvelým pôdnym podmienkam dosahujú kórejske čaje vynikajúce vlastnosti. Ich arómu ovplyvňuje morský vzduch, v niektorých prípadoch môžu byť smelo porovnávané s čajmi japonskými.
Zelený čaj Joongjak sme priviezli z ostrova Jeju (Cheju, Cheju Do), jednej z deviatich juhokórejských provincií. Ide o najjužnejší a najväčší ostrov Kórejského polostrova. K hlavným poľnohospodárskym komoditám patria obilniny. Turisti Jeju vyhľadávajú kvôli vodopádom Cheonjeyeon, parku Halim alebo jaskyni Manjang.
Podľa doby, v ktorej sú kórejske čaje zbierané, sa rozdeľujú na Ujon (Woojeon), Sejak (Saejak) a Chungjak (Joongjak). Posledný uvedený pochádza z úrody po 6. máji a radí sa medzi bežné spotrebné čaje. Charakterizuje ho drobný, olivovo zelený list, komplikovane krútený. V prípade tohto čaju ide o produkt organického poľnohospodárstva. Výrobca sa certifikáciou zaručuje, že čaj neobsahuje ťažké kovy, pesticídy ani iné zdraviu škodlivé látky.
Čajové lístky vysušené tradičným kórejským spôsobom.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 2 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Škoricu zalejte vodou s teplotou 70-80 °C v pomere 1-2 čajové lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1-2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania je 2 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte