

JUŽNÁ INDIA NILGIRI - čierny čaj
Priviezli sme ho z Modrých hôr. Obklopený vodopádmi, divokou prírodou a horskými pastvinami vyrastal tento čaj pre potešenie všetkých, ktorí dokážu oceniť jeho korenistú nasládlosť. South Indian FOP Nilgiri je silný, voňavý, so skutočne výdatnou citrusovou dochuťou. Je to zásluha unikátnych prírodných podmienok hôr južnej Indie aj poctivej práce miestnych drobných pestovateľov.
Zloženie
Čierny čaj NILGIRI 100%Nálev a chuť čaju
Čaj z južnej Indie dáva úžasný zlatooranžový iskrivý nálev voňajúci po pomarančoch a citrónoch. Jeho chuť možno opísať ako korenistú, sladkastú a samozrejme citrusovú. South Indian FOP Nilgiri si užijete na raňajky alebo dopoludňajšiu desiatu, pokojne dochutený mliekom a mierne dosladený.
Pôvod čaju
Nilgiri je nielen synonymom pre tento vynikajúci čierny čaj. Obyvateľom India sa pri jeho vyslovení vybavia tiež Modré hory - oblasť na pomedzí Karnataka a Kerala na juhu krajiny. Minimálne 24 miestnych vrcholov sa vypína nad 2000 metrov nad morom. Nilgiri Hills sú súčasťou biosférickej rezervácie chránenej UNESCO. Bez zaujímavosti určite nie je, že vo vysoko položených stepiach boli objavené artefakty z prehistorického obdobia. Dnes sú uložené v zbierkach Britského múzea.
Čierny čaj z Nilgiri býva prirovnávaný k cejlonskému čaju. Listy sú väčšie, ale nálev má zvyčajne hladšiu chuť.
Zber prebieha od januára do apríla a od júla do augusta, akonáhle skončí obdobie dažďov. Na čajové plantáže sa čoskoro zrána vydávajú ženy a dievčatá, aby vybrali vhodné čajové lístky. Po naškubání ich vkladajú do veľkých košov. Keď sú plné, putujú na spracovanie. Farmári ich nechajú krátko zavädnúť a valcujú medzi dvoma veľkými kovovými doskami. Tým sa v lístkoch poruší bunková štruktúra a uvoľnená šťava naštartuje fermentáciu. V teple a vlhku mení čaj farbu, chuť aj vôňu. Až je proces na konci, suší sa čaj teplým vzduchom.
Skratka FOP (Flowery Orange Pekoe) v názve ukazuje na kvalitnú úrodu s obsahom mladých výhonkov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

CEYLON ORANGE PEKOE - čierny čaj
