

Keňa Purple tea - fialový čaj
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Keňa Purple Tea dáva svetlý nálev, s fialovými odleskami. Jeho chuť je ľahká, podobná chuti oolongu. Chýba jej ale typická trávnatosť, pozorovať sa dá sladká, kvetinová a nežne drevitá stopa.
Pôvod čaju
Ak si myslíte, že Purple Tea je nejaká neznáma bylina, ste na omyle. Ide o lístky tisíce rokov využívaného čajovníka Camellia sinensis, ale so schopnosťou produkovať antioxidant antokyanín, ktorý spôsobuje ich fialové sfarbenie. Rovnaké farbivo obsahujú napríklad čučoriedky, majú ho však niekoľkonásobne menej. A pretože antokyanín patrí k látkam s významným antioxidačným účinkom, býva fialový čaj označovaný ako superpotravina alebo superfood.
Pôvodné divoké čajovníky čínske s fialovými listami boli v malej miere objavené na území Číny, avšak príležitosti predstaviť jedinečný čaj verejnosti sa chopili až poľnohospodári z Keni. Spoločnými silami verejného a súkromného sektora sa im pred 25 rokmi podarilo kríky získať a vysádzať v nadmorskej výške od 1 400 do 2 300 metrov. Najviac takých čajovníkov dnes rastie v okolí Nandi Hills v juhozápadnej časti Kene. Vysoká nadmorská výška a poloha blízko rovníka sú príčinou vyššej dávky UV žiarenia, ktorá v listoch týchto čajovníkov spúšťa produkciu antioxidantov. Prečo? Aby nimi zelenú hmotu chránili pred poškodením.
Pre Keňu nie sú čajovníky žiadnou neznámou. Ich pestovaniu sa tamojší obyvatelia komerčne venujú od roku 1924 a ide im to veľmi dobre. Čaj je pre krajinu hlavným zdrojom devízových prostriedkov. Čajové plantáže pokrývajú asi 160-tisíc hektárov pôdy. Poľnohospodári nepoužívajú žiadne priemyselne vyrábané ošetrujúce prípravky ani hnojivá, úrodu predávajú prostredníctvom verejnej aukcie v Mombase.
Keňania sa venujú predovšetkým výrobe čierneho čaju. Tento fialový však dokážu tiež výborne spracovať. Ide v podstate o proces technologicky podobný ako pri čaji zelenom, preto tiež radíme Purple Tea do skupiny čajov zelených. Po zbere mladých lístkov a výhonkov, ktorý je výhradne ručný, prerušia aktiváciu enzýmov, potom listy za tepla valcujú a nakoniec sušia a triedia. Výsledkom je čaj vyzerajúci ako čierny, ale chutiaci skôr ako trochu netypický zelený.
Ako sme už uviedli na začiatku, Purple Tea vyniká nízkym obsahom teínu a mimoriadne vysokým obsahom antioxidantov. Hodí sa preto na celodenné popíjanie. Jeho jemnú, sladkú chuť je možné krásne kombinovať napríklad s bylinami alebo sušeným tropickým ovocím.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Fialový čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

LUNG CHING - DRAČIA STUDŇA - zelený čaj

Huang Da Cha - žltý čaj
