

Komonica lekárska vňať - bylina
Obsahuje kumarín a melilotín voňajúce ako čerstvo pokosená tráva. Vyrábajú sa z nej masti, obklady aj bylinné likéry. Zoznámte sa s komonicou lekárskou. Jej sušenú vňať môžete zaliať horúcou vodou, a získate čaj horkastej chuti, ktorý prispeje k normálnej činnosti pečene, ciev aj pokožky. Alebo si z nej pripravte čajovú zmes, skvelá je s medovkou, valeriánou, šípkami či ľubovníkom.
Zloženie
Komonica lekárska 100%Nálev a chuť byliny
Nálev z vňate komonice lekárskej je svetlo žltý, vôňou pripomína letnú lúku. Chuť je bylinná, intenzívna.
Pôvod byliny
V starých herbároch nájdete komonicu lekársku (Melilotus officinalis) pod názvami lampáš, medová ďatelina, konská ďatelina alebo včelia bylina. Všetky zodpovedajú buď jej vzhľadu, alebo použitiu. Má žlté kvety, milujú ju včely a často ju nájdeme na konských pastvinách. Je potrebné dodať, že hospodárskym zvieratám práve nechutí.
Dvojročná rastlina dosahuje približne do metra a pol výšky, má trojpočetné listy a ako sme spomínali, žlté kvety. Pretože patrí do čeľade bôbovité, môžu pripomínať kvety agátu alebo čilimníka. Akonáhle sú opelené, vytvárajú struky šedohnedej farby obsahujúce pár semien.
Komonica lekárska je v našich končinách ako doma, naraziť na ňu môžeme aj v Ázii, do Južnej Afriky či Ameriky bola zavlečená. Obvykle rastie na suchých lokalitách, v nížinách. Jej kvety lákajú včely, zaručuje im dostatok potravy, preto ju včelári ako nektarodárnu a peľodarnu bylinu s obľubou vysádzajú. Kvitne od júna do septembra.
K základným látkam, ktoré definujú vlastnosti komonice lekárskej, patrí kumarín a melitolín. Je zaujímavé, že kumarín odpudzuje hmyz a aj niektoré hlodavce. Nás ale iste viac poteší jeho sladká vôňa (nie nadarmo je využívaná ako súčasť parfumov) a zároveň zapojenie do chemických reakcií, počas ktorých dochádza k zníženiu zrážanlivosti krvi.
Prečo je komonica medzi bylinkármi taká populárna? Požívanie odvarov z jej vňate má priaznivý vplyv na normálnu činnosť pečene, cievnej sústavy aj tkanív. Avšak vyrobiť z nej môžete napríklad aj komonicové víno, maste, obklady alebo tinktúru.
Ovšem pozor – byline by sa mali vyhnúť ľudia s poruchou zrážanlivosti krvi.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vodou o teplote 100 °C, v pomere 1 čajová lyžičkana 2,5 dl.
- Na prípravu nálevu v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOTIVAČNÝ KOENZÝM Q10 - ovocný čaj

BRUSNICOVO KAKTUSOVÝ - čierny čaj
