

Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
KUKICHA - DIVOKÁ HUS Z JAPONSKA

Tak trochu iný čaj
Pod aktívnou sopkou Sakurajima v japonskom regióne Kagoshima našiel čínsky čajovník Camellia sinensis ideálne podmienky pre svoj rast. Vďaka blahodarnému tieňu bambusových sietí, ktoré sa rozprestierajú nad plantážami, sa do kríkov dostávajú organizmu veľmi prospešné látky a rastlinky si dlhšie udržujú svoju nezameniteľnú sviežu farbu, vôňu a samozrejme tiež najvyššiu akosť.
Avšak na rozdiel od vyššie zmienených čajov Sencha,Matchači Gyokuro, kde sa zbierajú len niektoré lístky, u Kukichy sa jedná hlavne o belavé vetvičky a stonky týchto čajovníkov - aj preto má Kukicha tiež názov "Vetvičkový čaj". V oblasti Kjóta sa jej tiež hovorí Karigane, čo v preklade znamená divé husi. Japoncom totiž tento sušený čaj pripomína svojou štruktúrou konáre a kmene stromov plávajúce po rieke, ktoré často slúžia týmto sťahovavým vtákom ako miesto pre odpočinok pri ich migrácii na juh.
Sila chuti umami
O počiatku pitia čaju Kukichasa traduje, že tamojší pestovatelia chceli osláviť dobrú úrodu, lenže kvôli potrebnému zárobku museli predať všetky čajové lístky a nezostalo im teda nič iné, než si obľúbený nápoj uvariť práve z usušených vetvičiek a stoniek. Tento čaj ich však tak prekvapil svojou delikátnou sladkastou chuťou, že si postupne vybudoval veľmi silnú pozíciu, a je to tak dodnes.
S Kukichou je spojená jasne zelená farba s jemne trávnatou vôňou a podmanivo sladkou chuťou so sezamovým nádychom a ľahkou príjemne trpkastou dohrou.
Špecifikom čaju Kukicha je tzv. chuť umami, čo v japončine znamená delikátna a chutná. Umami je tak okrem tradičnej sladkej, slanej, kyslej a horkej ďalšou z chutí, ktoré človek dokáže vnímať. Jej receptory vedci objavili pomerne nedávno a reagujú na kyselinu glutamovú či jej soli.
Kukicha a zdravie
Vplyv Kukichy na zdravie nemožno podceňovať - hoci ide v prevažnej časti "len" o stonky, obsah zdraviu prospešných látok je neprehliadnuteľný:
- L - theanín - aminokyselina, ktorá v čaji spôsobuje sladkastú chuť, pôsobí na ľudský organizmus relaxačne, navodzuje pocit uvoľnenia a pomáha napr. pri nespavosti.
- obsahuje dôležité prvky ako vápnik, železo, mangán, zinok či horčík a tiež A, B, C, E a K. Tieto látky sú navyše vo svojej forme veľmi dobre vstrebateľné a nezaťažujú tak organizmus ako napr. minerálne vody.
- pôsobí ako neutralizér pri prekyslení organizmu a tiež pomáha pri liečbe a prevencii osteoporózy, nevoľnosti, zápalových, kožných a srdcových ochorení.
- v poslednej dobe sa tiež venuje zvýšená pozornosť jeho vplyvu na prevenciu rakoviny a tiež pri chudnutí.
Obrovskou výhodou čaju Kukicha je aj veľmi nízky obsah teínu, čo z neho robí ideálny nápoj pre každodenné pitie, a to aj pre tehotné či dojčiace ženy a deti.