

MARCO - bylina
Naozaj tajuplná je táto bylinka peruánskych indiánov. Používali ju na balzamovanie, dodnes s jej pomocou privolávajú šamani svoje videnie a nájdete ju dokonca aj v pravom absinte. Marco funguje na migrény, tráviace ťažkosti, prechladnutia a bolestivú menštruáciu. Ak sú vám tieto neduhy cudzie, buďte radi a použite altamisu, ajenjo či marcju, ako je tiež nazývané, k vykurovaniu otravného hmyzu.
Zloženie
MARCO 100%NÁLEV A CHUŤ BYLINY
Odvar z Marca má svetlo žltú farbu, bylinkovú vôňu a jemne horkastú chuť. Nedá sa povedať, že by bola obťažujúca. Nálev môžete bez problémov popíjať bez dochutenia.
PÔVOD BYLINY
Bylinka nazývaná Marco (Ambrosia peruviana) je botanikmi radená do čeľade hviezdicovitej. Na účely ľudovej medicíny je používaná celá jej nadzemná časť. Kto ju bude chcieť kúpiť na juhoamerickom trhu, nech sa pýta po altemise, Artemis, ajenjo, amargo alebo napríklad Malc. Toľko pomenovaní jej priradili tamojší obyvatelia.
Malé kríky spoznáte možno podľa typickej vône. Istejšie to ale bude, keď sa spoľahnete na tento opis: Marco je jednoročná bylina dorastajúca do 1 metra, jej byle sú pokryté jemnými chĺpkami, listy oválne, kvety biele, plody vajcovité. Rastie na brehoch riek, okrajoch pralesa, údoliach Ánd a v pobrežných oblastiach, najmä Peru. Naraziť na ňu môžete aj v nadmorských výškach 2700 - 3000 metrov.
Rastlina zaujala už španielských dovyvateľov, ktorí sa o nej zmieňujú v súvislosti s pozorovaním správania indiánov. Údajne bez Marca neurobili krok, brali je všade so sebou a používali do pokrmov, na výrobu mastí, prípravu šťavy alebo odvarov.
Sú tiež doložené správy o využitie pri balzamovaní mŕtvych a magických obradoch peruánskych šamanov.
Marco sa v posledných rokoch dostalo aj do hľadáčika vedcov. Doteraz vykonané výskumy zdravotných účinkov vyzerajú veľmi sľubne.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu (5 g) zalejte horúcou vodou 80 °C (1 liter).
Nechajte odstáť 15 minút a sceďte.- Dospelí 2- 3x denne šálku o množstve 300 ml. Deti od 4 rokov 1 šálku denne 300 ml.
- Môžete dosladiť včelím medom.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

LAPACHO MATTO GROSSO

CHUCHUHUASA - peruánska bylina
