

MODRÝ ČAJ - bylina (Clitoria ternatea)
Hovorí sa mu motýlí hrachový kvet. Alebo tiež menej prozaicky klitoria. A dokáže prekvapiť! Okrem toho, že zafarbí vodu do nečakane krásneho tyrkysového odtieňa, obsahuje látky prospievajúce zdraviu vo všetkých smeroch. Po stáročia ho využíva Ajurvéda, súčasná veda jeho účinky podrobuje dôkladnému skúmaniu. Modrý čaj v supermarkete nekúpite. Je vzácny. Doprajte si ho samostatne, alebo prihoďte pár sušených kvetov k obľúbenému nápoju. Pomôže a zaujme.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Modrý čaj poznáte na prvý pohľad – kvety klitorie sú skutočne modré a po zaliatí horúcou vodou dávajú tyrkysový nálev. Jeho farba sa mení podľa pH tekutiny, čaj z klitorie v kombinácii s niekoľkými kvapkami citrónu je napríklad veľmi tmavo fialový. Chuť býva popisovaná ako prírodná, zemitá a drevnatá, podobná niektorým zeleným čajom.
Pôvod čaju
Najpozoruhodnejšou časťou klitorie (Clitoria ternatea) je kvet tmavo modrej farby, tvarom pripomínajúci ženské pohlavie. Samotná rastlina vyzerá ako krík s tmavo zelenými eliptickými listami. Klitoria je bylina vytrvalá, jej kvety bývajú asi 4 centimetre dlhé. Plody sú ploché lusky, ktoré obsahujú 6 až 10 semien. Ešte pred dozretím, sa dajú konzumovať. Klitoria býva pestovaná ako okrasná rastlina, zaujímavé je, že sa vysádza tam, kde je potreba zlepšiť kvalitu pôdy. Jej korene totiž poskytujú symbiotické prostredie pôdnym baktériám, ktoré premieňajú dusík z atmosféry na látky využiteľné rastlinou. Dusík sa potom pri jej rozklade vracia spät do pôdy.
Klitoria má svoje prirodzené stanovište vo väčšine zemí juhovýchodnej Ázie, preto práve tam získala rôzne názvy. V Thajsku a Vietname je napríklad čaj z klitorie k dostaniu ako nam dok anchan. Mieša sa s mätou, medom a citrónom a uplatnenie nachádza ako ukľudňujúci a relaxačný nápoj na večer. Často býva podávaný v kúpeloch a wellness.
V miestach svojho pôvodného výskytu sú modré kvety používané ako farbivo. Malajzská kuchyňa pracuje s extraktom, ktorým farbí lepivú ryžu. V Thajsku vyrábajú modrý sirup, v Barme kvety obaľujú v cestíčku a smažia.
Kvet klitorie, ktorý sa spracováva dôkladným sušením, obsahuje predovšetkým flavonoidy podieľajúce sa na rade ozdravných procesov v tele. Čaj môžete konzumovať teplý alebo ľadový. Obľúbené sú zmeny jeho farby pri kombinácii napríklad s citrónom alebo ibiškom. Populárne bývajú punčové misy alebo koktaily. Čaj zmrazený v kockách ľadu sa pomaly rozpúšťa a mení farbu nápoja.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
Návod na prípravu
1. Zalejte 5 kvetov Modrého čaju 200 ml vriacej vody.
2. Nchajte lúhovať asi 5-7 minút.
3. Čaj zlejte a popíjajte.
4. Doporučené množstvo je 5 šálok za deň.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

Kvet ibišteka - karkadé
