

NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - čierny čaj
Zloženie
Čierny čaj NEPAL SFTGFOP1 FF SHANGRI 100%Nálev a chuť čaju
Čierny čaj Nepal Shangri-La SFTGFOP1 SF BIO dáva nálev tmavo jantárovej farby. Vo vôni rozpoznáte typickú nasládlosť a príjemnú trpkosť, po rozležaní objavíte stopy ovocia a korenia. Tento čaj je vynikajúci horúci, výborne osvieži aj ako ice tea.
Pôvod čaju
Región Ilam nájdete vo východnej časti Nepálu a pretože je jeho príroda fascinujúca a čajové plantáže rozľahlé, patria k jednej z hlavných turistických atrakcií oblasti. Čaj sa v Ilame vyrába od roku 1863, o päť rokov neskôr v ňom bola postavená prvá spracovateľská továreň a plantáže zaberali viac ako 55 hektárov pôdy. Pre mnoho miestnych ľudí je čaj zdrojom obživy. V roku 2010 predstavovala celková produkcia Nepálu približne 16 miliónov kilogramov ročne, väčšina pochádzala práve z Ilamu.
Pokiaľ ide o spôsob pestovania čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), patrí Ilam k priekopníkom organického poľnohospodárstva. Nie je náhodou, že ako prvý nepálsky región zakázal používanie plastových nákupných tašiek, vyčlenil časť svojej plochy na spracovanie rozložiteľného odpadu a jeho malé vodné elektrárne vyrábajú elektrinu vôbec najspoľahlivejšie v celom Nepále. Teraz už sa možno nečudujete, že sa s takou starostlivosťou a vzťahom k prírode venuje aj pestovaniu organického čaju.
Čajovníky v Nepále rastú v kopcovitých oblastiach, čo prospieva kvalite ich lístkov. Prvý zber sa uskutočňuje od konca marca do konca apríla, druhý zber trvá od polovice mája do konca júla. Čaj je zozberaný tiež na jeseň.
Technika výroby čierneho čaju zahŕňa samozrejme jeho šklbanie (veľmi často ručné a vykonávané za prísnych podmienok - robotníci vyrážajú na plantáže čoskoro z rána, nesmú používať žiadne aromatické vonné látky ani konzumovať korenené potraviny, lístky by ich vôňu totiž okamžite absorbovali) a úrodu prinášajú na spracovanie vo veľkých košoch. Čaj sa nechá ľahko zavädnúť a potom je zvinovaný špeciálnym strojom - rolerom. Nasleduje odpočinok, počas ktorého sa z lístkov uvoľnená šťava postará o fermentáciu. Čaj stmavne a získa charakteristickú chuť. Potom je čaj potrebné usušiť a tým chemicky stabilizovať. Nasleduje samozrejme triedenie a balenie čaju.
Na záver ešte vysvetlenie označenia tohto čaju. Skratka SFTGFOP1 znamená Special Fine Tipp Golden Flowery Orange Pekoe a odkazuje na to, že ide o čaj s veľkým podielom výhonkov, pochádzajúcich obvykle z vysokohorskej plantáže.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Nepal zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - čierny čaj

LA CUMBRE VALLE DEL CAUCA BIO - čierny čaj
