

OVOCNÁ ZMES S GOJI, CITRÓNOM A MALINOU - ovocný čaj
Ovocný čaj tak trochu v inom kabáte. Dula, kokos, goji - to je exotika, ktorú si budete chcieť užívať od raňajok do večera. Zachutí deťom aj skúseným čajíčkárom, neobsahuje teín a je namiešaná z tích najvyberanejších ingrediencií. Všetky boli pestované, zbierané a spracované s ohľadom na zachovanie maximálnej vône, chuti a vitamínov. Tak si Ovocnú zmes s goji, citrónom a malinou užijete. Cez zimu horúcu a v lete ľadovú.
Zloženie
Kúsky dule, Kúsky jablka, Kokosové chipsy, Citrónová tráva, Ibištek, Citrónová kôra, Maliny 2%, Goji 2%, Kvety nevädze, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Ovocná zmes s goji, citrónom a malinou má krásny červený nálev voňajúci po malinách a kokosom. V chuti sa samozrejme premieta príjemná sladkosť jabĺk a dulí, sviežosť čaju dodá ibištek, o atraktívni záver sa postarajú kokosové chipsy.
Pôvod čaju
Priaznivci tradičnej čínskej medicíny by nás pochválili. Namiešali sme čajovú zmes obsahujúcu jednu z najpopulárnejších leičivých bobúl - goji. Červené plody považované za elixír mladosti pochádzajú z kustovnice čínskej (Lycium chinense). Pomerne náročnú rastlinu dosahujúcu 1-3 metrov môžeme vidieť v Číne, Japonsku, a Kórei, v poslednom čase sa však objavuje aj v Európe a na českých záhradách. Ako sme už hovorili, býva pestovaná kvôli plodom, ale znalci využívajú aj listy, kôru a koreň kustovnice. Goji, často pomenované ako ovocie šťastia, obsahuje aminokyseliny, stopové prvky (železo, vápnik, meď, zinok...), vitamíny skupiny B a betakarotén. Vďaka tomu prospieva k neutralizácii voľných radikálov a pomáha spomaľovať prirodzené starnutie buniek.
Dula nepatrí medzi tradičné ovocie. Slovenský záhradkári a ovocinári ju poznajú skôr ako gdula, guňa alebo bižalma. Dule obyčajné (Cydonia oblonga) sú pritom zdrojom obľúbených plodov, ktoré sa hlavne v Stredozemí a Strednej Ázie spracovávajú do džemov alebo želé, páli sa z nich aj rakija. Žlté plody sa podobajú na hrušky alebo jablká. Sú bohaté hlavne na vitamín C a B, obsahujú zinok, draslík, vápnik a železo.
Treťou surovinou, ktorá sa "podpísala" na meno tohto čaju (a okamžite ju zaznamenáte po ochutnaní čaju), je kokos. Biela dužina kokosového orechu je bohatým zdrojom draslíku, vitamínu B aj vitamínu C. Kokosovníky orechoplodé (Cocos nucifera) ľudia pestujú viac ako 3 tisíc rokov. Dorastajú až 30 metrov a naraziť na nich môžeme v trópoch, okolo veľkých riek a morí.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 10 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.3 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOTIVAČNÝ KOENZÝM Q10 - ovocný čaj

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
