

Ruža - okvetné lístky BIO
Na čo by mohol byť čaj z okvetných lístkov ruží, pýtate sa? Tak za prvé na navodenie nádhernej, romantickej a upokojujúcej atmosféry a za druhé na podporu gynekologického zdravia, duševnej rovnováhy aj normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému. Pokiaľ si netrúfate na nápoj voňajúci len po ružiach, prihoďte pár plátkov k svojmu obľúbenému čaju. Dodajú mu nový rozmer.
Zloženie
Okvetné lístky ruže BIO 100%Nálev a chuť byliny
Ruža - okvetné lístky BIO dávajú po zaliatí horúcou vodou nálev svetlo žltej farby s výraznou, sladkou arómou ruží. Chuť je, ako inak, kvetinová, ružová, sladkastá, zároveň jemná až zamatová.
Pôvod byliny
O ružiach (Rosa) by sme mohli napísať naozaj dlhý článok. Veď nás sprevádza od staroveku, podľa dochovaných nálezov ich ľudia pri svojich domovoch vysádzali dokonca 4-6 000 rokov pred naším letopočtom, a to v Mezopotámii, potom aj v Perzii, Egypte alebo Číne.
Do dnešného dňa bolo vyšľachtených až 30 tisíc kultivarov, takže z prapôvodnej rastliny vznikli napríklad ruže, ktorým hovoríme čajové, čínske, bourbonské, noisettky alebo pernetky. Medzi modernými krížencami potom nájdeme čajohybridy, polyantky, grandiflory a ďalšie. Vidíte, že o ružiach by sme naozaj mohli hovoriť dlho. Skúsme ale zhrnúť to najdôležitejšie. Ide o kríkovité rastliny, obvykle opadavé. Môžu byť plazivé, poliehavé, rovnako ako môžu vytvárať dlhé pevné prúty. Vo väčšine prípadov majú ostne, listy so zubatými okrajmi a kvety najrôznejších tvarov a farieb. Divoké ruže bývajú biele, ružové aj fialové, šľachtené potom napríklad aj žlté či oranžové. Hoci mnoho odborníkov venovalo obrovské úsilie vyšľachteniu ruže modrej, a dokonca aj čiernej, zatiaľ nedosiahli výrazné úspechy. Plodom ruží je šípok.
Prirodzeným stanovišťom ruží je severná pologuľa, naraziť na ne môžete dokonca aj za polárnym kruhom. Rastú na miestach s dostatkom svetla, na živiny nebývajú príliš náročné.
Pokiaľ ide o využitie, okrem šípok sa týka práve aj okvetných lístkov. Obsahujú aromatické silice, takže sa z nich vyrába napríklad ružový olej, používajú sa ako súčasť parfémov, mydiel a ďalších kozmetických prípravkov. Napomáhajú k normálnemu stavu pokožky, k duševnej rovnováhe, menštruačnému a menopauzálnemu komfortu, ale aj k normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému a tráveniu aj vylučovaniu.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Okvetné lístky ruže zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 - 2 čajové lyžičky na 1,5 dl - 2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 - 2 lyžičky navyše.
- Doba vylúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Kvet ibišteka - karkadé

ŠALVIA VŇAŤ (Salvia officinalis) - bylina
