SENCHA ZÁZVOROVÁ - zelený čaj
Najpopulárnejší japonský čaj chutí sám o sebe dokonale. Keď sme k nemu ale prisypali kúsky zázvoru, dostala zelená Sencha nový rozmer. Okrem príjemnej, mierne zvieravej chuti s kvetinovými tónmi sa teraz môže chváliť aromatickým závojom a ľahkou štipľavosťou. Zázvor nachádza tradične uplatnenie pri liečbe infekčných chorôb a podpore imunity. Vyskúšajte jeho účinky v kombinácii so zeleným čajom.
Zloženie
Zelený čaj Sencha 88%, Zázvor 5%, Aróma prírodná, Citrónová kôraNálev a chuť čaju
Sencha zázvorová nie je svojmu pomenovaniu nič dlžná. Nálev je svetlo zelenožltej farby, tak, ako sme na to u Senche zvyknutí. Chuť má mierne trávový, vyvážený základ s viditeľnými kvetinovými tónmi. Trpkosť je stredná. Hneď v prvom dúšku rozpoznáme prítomnosť zázvoru - svieža štipľavosť dáva čaju príjemný akcent.
Pôvod čaju
Sencha tvorí v Japonsku 80% všetkej čajovej ponuky. Je teda jasné, že patrí k veľmi obľúbeným čajovým sortám a na jej prípravu sa kladú vysoké nároky. Lístky sa zberajú z čajovníkov Camellia sinensis na mnohých miestach Japonska, najčastejšie však v oblasti Shizuoka, ktorá je presláveným dodávateľom najkvalitnejšej Senchi na svete. Už pri pestovaní čajovníkov je veľmi starostlivo dbané na technologické a hygienické postupy. Tiež zber podlieha prísnym pravidlám. Sencha je väčšinou zbieraná skoro na jar. Odštipovaním alebo šklbaním sa oddeľujú prvé dva až tri lístky z každej vetvičky. Keď zvädnú, sú krátko vystavené pôsobeniu horúcej pary, ktorá ukončí prirodzenú fermentáciu a stmavnutie farby. Nasleduje zvinovanie lístkov, sušenie a triedenie. Vybranú Senchu poznáme podľa smaragdovo sfarbených lístkov, ktoré majú podobu jemných, až dvojcentimetrových ihličiek.
Zázvor v našom čaji pochádza od certifikovaného dodávateľa z EÚ. Je spracovaný tzv. lyofilizáciou. Ide o pomerne technologicky náročný postup, kedy sú potraviny prudko zmrazené a následne sušené v priestore so zníženým tlakom. Vďaka tejto metóde nestrácajú prirodzenú vôňu, chuť a farbu a zachovávajú si všetky cenné látky.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
Energetická hodnota: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasytených : | 0 g |
Sacharidy: | <0,5 g |
z toho cukry: | <0,5 g |
Bielkoviny: | 0 g |
Soľ: | 0 g |