

Slnečnica - okvetné lístky
Sladký, bylinný nápoj získate z okvetných lístkov slnečnice. Prospeje vašej imunite, podporí metabolizmus tukov a osvieži. Sušené lupienky sú navyše krásne dekoratívne, môžete ich pokojne pridať do svojej obľúbenej čajovej zmesi alebo nimi posypať slávnostný dezert.
Zloženie
100%Nálev a chuť byliny
Slnečnica - okvetné lístky dávajú po zaliatí horúcou vodou nálev svetlo žltej farby. Jeho chuť možno popísať ako bylinnú, ľahko sladkastú.
Pôvod byliny
Prvá vec, ktorá vás v súvislosti so slnečnicou napadne, je určite jej otáčanie za slnkom. Odborníci mu hovoria heliotropizmus, je však typický ani nie tak pre plne rozvinuté kvety, ako pre puky. Charakteristickým zástupcom týchto bylín je slnečnica ročná (Helianthus annuus) dosahujúca až 3metrovej výšky. Jej žiarivo žltý kvet (správne kvetenstvo) môže mať aj okolo 30 centimetrov v priemere. Plodom slnečníc sú semená obalené čiernou, tvrdou šupkou. Je pozoruhodné, že všetky slnečnice ročné majú kvety (tvoriace celé veľké kvetenstvo) uložené v špirálach – v jednom smere je možné špirál napočítať 34, v opačnom potom 55.
Hospodársky význam slnečnice je obrovský. Okrem iného sú zdrojom veľkého množstva peľu, takže ich vyhľadávajú opeľovači zo širokého okolia. Zrelé semená obsahujúce asi 40-50 percent oleja sa využívajú na výrobu olejov, uplatňujú sa aj v kozmetickom priemysle. Slnečnica zároveň slúži ako potrava pre dobytok.
Ešte krátky historický exkurz: Pôvodne slnečnice rástli v Severnej Amerike, v 16. storočí ich Španieli priviezli do Európy. Odvtedy sú súčasťou nášho poľnohospodárstva aj našich jedálnych lístkov.
Pokiaľ ide o okvetné lístky, tie sa zbierajú ako cenné farbivo, ale aj dekoratívny doplnok napríklad mydiel alebo ručných papierov. Okrem toho sa z nich pripravujú čaj aj kúpele. Podporujú sviežosť, imunitu, kontrolu telesnej hmotnosti a metabolizmus tukov.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Slnečnicu zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 - 2 čajové lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 - 2 lyžičky navyše.
- Doba vylúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

ŠÍPKA - plod šupky
