SVIEŽA KURKUMA - bylinný čaj
Kurkuma patrí medzi korenie, ktorého chcete mať doma stále dostatok. Prečo? Využijete ju pri príprave pokrmov aj pri zdravotných ťažkostiach. Vyskúšajte kurkumu ako súčasť bylinkového čaju. Prisypali sme trochu zlatého pokladu z ďalekého Orientu k lyofilizovaným jablkám, papáji, kúskom melóna a citrusom. Šálka Sviežej kurkumy vám spríjemní deň.
Zloženie
Kúsky jablka, Melón, Šípková kôra, Papája, Pomarančová kôra, Citrónová kôra, Kurkuma 3%, Okvetné lístky ružeNálev a chuť čaju
Svieža kurkuma dáva nálev svetlo žltej farby voniaci po sladkom a šťavnatom ovocí. V chuti sa prejavujú ako melóny a jablká, tak ľahká pikantnosť samotnej kurkumy.
Pôvod čaju
Keď hovoríme o kurkume, spomeňme, že takzvaný indický šafrán rastie prirodzene v južnej Ázii. Najviac kurkumy do sveta vyváža India, pestuje sa ale tiež na Srí Lanke, v Číne, Indonézii, alebo Peru.
Na rastline z čeľade zázvorovité je najzaujímavejší koreň a jeho odnože. Práve z nich sa vyrába známe korenie syto žltej farby. Najprv je potrebné odnože dlhú dobu variť, potom sušiť a nakoniec zomlieť. Kurkuma sa následne používa pri príprave pokrmov alebo ako farbivo. Poznať ju môžete ako súčasť obľúbeného korenia kari. V poslednej dobe sa dostáva na výslnie tiež takzvané zlaté mlieko prinášajúce svojim konzumentom mnoho zdravotných benefitov.
Kurkuma obsahuje kurkuminoidy, silné antioxidanty pôsobiace ako skvelá prevencia rady ťažkostí. Ľudová medicína odporúča užívať kurkumu ako vnútorne, tak z vonka – k opláchnutiu tváre. Napríklad v Indii miešajú korenie s vodou a nanášajú na pleť. Tá získava krásny žiarivý odtieň a naviac je príjemne prekrvená a chránena pred kožnými problémami.
Bylinný čaj Svieža kurkuma obsahuje tiež jablká, papáju a ďalšie kúsky ovocia sušené špeciálnym spôsobom – lyofilizáciou. Ide o modernú metódu, pri ktorej sú potraviny za nízkeho tlaku zmrazené na teplotu -20 až -50 ⁰C. V takých podmienkach dochádza k sublimácii – zmrznutá voda sa premieňa na plyn, ktorý následne desublimuje na chladičoch. Celý proces trvá niekoľko hodín až dní, v materiáli zanecháva len 1-4 percentá vody, bez toho aby poškodili jeho vnútorné štruktúry alebo senzorické vlastnosti. Lyofilizované ovocie preto po zaliatí vodou vyzerá, vonia a chutí rovnako ako čerstvé.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 8-10 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Bylinný čaj zalejte vriacou vodou 100 ° C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.