

TARRY LAPSANG SOUCHONG - čierny čaj
Tak výnimočný. Tarry Lapsang Souchong skrátka nedáva priestor na kompromisy. Buď tomuto jedinečnému čiernemu čaju úplne prepadnete alebo s rozpačitým výrazom odsuniete šálku nabok. Je však rozhodne treba zistiť, do ktorého tábora patríte. My totiž veríme, že si unikátny zaúdený čaj dokáže svojou dymovosťou a špecifickou chuťou získať celý zástup fanúšikov.
Zloženie
Čierny čaj Lapsang Souchong 100%Nálev a chuť čaju
Prekrásna jantárová farba ožíva zlatistými odleskami. Nálev má svojbytnú zaúdenú chuť so sladkastou linkou a dlhotrvajúcim príjemným záverom.
Pôvod čaju
Asi máloktorý čaj dokáže tak prekvapiť už pri otvorení balenia. Taká výrazná vôňa, ktorá sa plne vtlačí aj do chuti, je naozaj neobyčajná. Legenda hovorí, že za dynastie Čching oneskorilo priechod armády medzi kopcami Wuyi tamojšie každoročné spracovanie čajových lístkov. Producenti čaju však mali už zazmluvnené zákazky a tak prikázali svojim pracovníkom, nech všetko urýchlia. Tí preto vzali borovicové drevo, zapálili ho a sprudka nad ním lístky usušili, čím však úplne upozadili pôvodné vlastnosti čaju.
Vznikol nový fenomén, zaúdený Lapsang Souchong, ktorý mnohí prirovnávajú k whisky Laphroaig. Ten pôvodný, pravý, pochádza z regiónu Fujian na východe Číny. Pretože však záujem oň neustále stúpa, produkcia sa presunula aj na Taiwan. Bez ohľadu na lokalitu však zostáva proces výroby rovnaký.
Pri zbere sú starostlivo vyberané veľké lístky camellia sinensis, ktoré sa potom stočia a buď sa priamo opekajú nad borovicovým drevom alebo sa už skôr restované lístky iba dymom údia. Intenzita je potom pri "studenej" metóde daná vzdialenosťou od dymu. Všetko prebieha v špeciálnych udiarňach, ktoré sú rokmi používania natoľko prevoňané, že tunajší zamestnanci so smiechom tvrdia, že môžu do práce chodiť aj poslepiačky.
Tarry v preklade znamená dechtový alebo asfaltový, ale k tomu má táto legenda medzi čínskymi čiernymi čajmi skutočne ďaleko. Vo vôni je citeľná živica, drevo a ľahko aj paprika. Pre svoje výrazné rysy sa lapsang souchong používa aj ako korenie k mäsu či do ázijských polievok. Aróma aj chuť je mimoriadne harmonická, preto sa do čaju bežne nepridáva mlieko ani cukor. Tarry Lapsang Souchong nie je jednoduchý čaj pre každého, ale pokiaľ milujete dymovú chuť whisky či grilovaného mäsa, potom ste si iste práve našli nového favorita.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj Tarry Lapsang Souchong zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

PU ERH std.
