

YERBA MATE PRÍRODNÝ CITRUS
Jej vlajka má dva modré pruhy a medzi nimi slniečko. Hlavné mesto je Buenos Aires. A najobľúbenejší nápoj sa tam pije z kalabasy. Vieme? Áno, je to Argentína, domov cezmíny paraguajskej, z ktorej listov sa pripravuje osviežujúci a jemný nápoj. Mate s citrusovou príchuťou si užijete na pikniku v parku rovnako dobre ako doma v obývačke. Vždy povzbudí!
Zloženie
Yerba Mate 80%, Citrónová tráva 18%, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Mate prírodný citrus dáva zelenožltý nálev. Jeho vôňa je elegantná a prírodne jemná. Chuť môžeme opísať ako sviežu, ľahko kyselkavú a dymovú. Pretože sme k Mate pridali citrónovú trávu a prírodnú arómu, je nápoj lahodne citrusový.
Pôvod čaju
Argentína je juho africkou krajinou, ktorú na západe obmýva Atlantik. Má bohatú faunu a flóru, čo je do istej miery dané rôznorodosťou terénu a podnebím. Na severe ležia úrodné pampy, na ne nadväzujúce roviny potom pozvoľna prechádzajú do horského masívu Ánd. Klíma Argentíny je mierna, územie pokrývajú lesy, poľnohospodárska pôda aj oblasti bez rastlinného porastu.
Yerba mate je bežne nazývaná "indiánskym zlatom". Ide totiž o nápoj, ktorý v Argentíne, Čile, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji žuvali spolu s lístkami koky domorodí obyvatelia. Cezmína paraguajská (Illex paraguariensis), z ktorých listov sa Mate vyrába, rastie zvyčajne v nadmorskej výške 500-700 metrov. Ide o vždyzelený strom milujúci brehy potokov a tieň lesa. V prírode dorastá do 20 metrov, má sýto zelené vajcovité lístky s vrúbkovaným okrajom. Práve tie sú zberané a pomerne zložito spracovávané.
Listy cezmíny sa odštikávajú s celými vetvičkami. Pestovatelia ich napchajú do vriec, kde vďaka prirodzenej vlhkosti a narušeniu bunkových štruktúr pokrčením začnú fermentovať. Keď je proces na konci, je Mate vystavené krátkemu zahriatiu. Potom nasleduje sušenie a hrubé mletie. Hmota opäť putuje do vriec, kde 12-24 mesiacov vyzrieva.
Pred expedíciou sa Mate znova melie, triedi a balí.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť. Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte druhý nálev.
- Hotový čaj je potom možné ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























22. 4.
19. 10.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sitko kliešte veľké 65mm

Bavlnené sitko M - 1 ks

BOMBILA - bambus - 1ks
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAHODOVÝ KRÉM - ovocný čaj

BRUSNICE S RAKYTNÍKOM - ovocný čaj
