Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 15,00 € a máte ho zadarmo.
 
15,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



13 tipov, čím si ochutiť kvalitný sypaný čaj

15. 8. 2018 3 minúty čítanie
To, čo by ortodoxný čajomilec považoval za znesvätenie tradičného nápoja, môže byť pre iného priaznivca kvalitných, zdravých a originálnych čajov bežnou praxou. Presvedčenia sú väznice, hovoril už Friedrich Nietzche...

Podľa nás majú zelené, biele, čierne, bylinné a všetky ďalšie čaje svojim konzumentom predovšetkým chutiť. Záleží len na vkuse a prioritách, či a čím obľúbený nápoj vyladíte. Tu je pár tipov.

Trstinový cukor

Trstinový biely cukor (sacharóza) je asi najpopulárnejšie a najpoužívanejšie ochucovadlo. Napriek tomu, že je lekármi považovaný za "tichého zabijaka", väčšina si bez neho život nevie predstaviť. Menej sa už ale vie, že cukor v potravinách zlepšuje vnímanie chutí a arómy. Z toho dôvodu sa pridáva napríklad do koreniacich zmesí. Čaj môže celkom zásadne harmonizovať, a to aj v sotva značnom množstve. Ak sladíte bielym cukrom, odporúčame hrubo kryštalický, ktorý nemá skoro žiadnu vôňu. Kockový cukor nie je práve vhodný. Obsahuje sacharát vápenatý nepatrne meniaci výslednú chuť.

A ešte niečo by ste mali vedieť - správy jezuitov zo 17. storočia popisujú zvyk piť čaj cez kúsok cukru. Kde? Čuduj sa svete, v Číne!

Kandizovaný cukor

Obľúbený kandys je špeciálne vyrobený cukor pre jemné sladenie čaju a kávy. Nejde o žiadnu prevratnú novinku - kandizovaný cukor (sacharóza) s veľkými, aspoň 5milimetrovými kryštálmi. Vyrába sa chladením a pomalou kryštalizáciou cukrového roztoku. Pri ochutnaní pôsobí menej sladko, pomaly sa rozpúšťa a nemá takmer žiadnu vlastnú vôňu. Môže sa vyskytovať aj pod názvom cukorkandl.

Hnedý cukor

Na rozdiel od bieleho cukru obsahuje zdraviu prospešnú melasu. Väčšinou sú prítomné aj niektoré aminokyseliny a vybrané minerálne látky. Skoro vždy ide o nerafinovaný repný cukor. Vyrába sa v podobe hrubozrnného sypaného cukru alebo ako kandizovaný. Môže byť ochutený karamelom.

Med

Skutočný včelí med je zložený z fruktózy, glukózy, sacharózy, vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Vyznávači zdravého životného štýlu nepoznajú lepšie sladidlo. Čajomilcovi ale môže vadiť jeho silná aróma, ktorá dokáže prekryť pôvodnú chuť nápoja. Na druhú stranu - čajom prirodzene medovým (napr. Ceylon High Grow, Assam Hatimara, Kenia milimov Golden Tipped) skvele podčiarkne chuť aj vôňu.

Fruktóza

Takzvaný ovocný (hroznový) cukor dodáva telu energiu rýchlejšie ako iné sacharidy. Je o niečo sladší, takže ho stačí menšie množstvo. V čaji funguje ako vynikajúci "ladič" chuti.

Sirupy

Všeobecne sú sirupy koncentrované roztoky nesúce liečivá. Na použitie v čajoch (a vlastne nielen tam) sú najvhodnejšie sirupy bez konzervantov. Obsahujú vitamíny, antioxidanty aj minerály, čím zvyšujú hodnotu nápoja. Na druhú stranu výrazne menia jeho chuť a vôňu. Na výber sú tieto sirupy.

Umelé sladidlá

Väčšina obdivovateľov a konzumentov akostných čajov umelé sladidlá neodporúča. Zanechávajú v ústach "chemickú stopu", niektoré štúdie popierajú ich zdravotnú nezávadnosť.

Citrón

Čaj s citrónom je snáď najpoužívanejšia kombinácia. Na obdobie boja s prechladnutím možno, ale citrón má veľmi kyslú chuť a rozhodne sa nehodí pre väčšinu sypaných čajov. Dobre funguje u čajov čiernych, ktoré ľahko ovonia. Stačí len malý plátok alebo čerstvá kôra. Tak si vychutnávajú čaj napríklad na Srí Lanke.

Ovocie

Pre najrôznejšie druhy ovocia platí to isté, čo pre citrón. Ak pripravujeme osviežujúce ľadové čaje, potom je ovocie dobrou voľbou. Musíme ale počítať s tým, že dokáže pôvodnú chuť nápoja "preraziť". To platí o ovocí čerstvom aj konzervovanom. Ak máte ale chuť, hľadajte produkty s prírodnou arómou, bez umelých farbív a konzervačných látok. Sirupy s ovocím sú tiež v našej ponuke a sú mimoriadne dobré!

Mlieko

Mlieko je v ochucovaní čajov veľká kapitola. Najčastejšie sa s ním stretneme v Anglicku, ale na mlieku je postavený napríklad aj indický čaj masala. Pridanie mlieka a smotany je vhodné u čajov silných a výrazných. Spravidla sa používajú k čajom čiernym, pri príprave takzvaného Breakfast Tea. Pre tieto účely sú najlepšie napríklad čierne čaje. Populárnou anglickou klasikou je Five o clock tea či Earl Grey ochutený bergamotovou silicou.

Soľ, minerály, glutamát

Osvedčené, aj keď menej používané, je aj "solenie" čaju. V množstve do 100 mg na liter nápoja dokáže soľ jeho chuť vyhladiť a zvýrazniť. Rovnako tak použitie chloridu vápenatého alebo primerane tvrdej minerálnej vody môže zlepšiť vôňu čaju a podporiť guľaté a jemné chute. Glutamát je v malom množstve v čaji prirodzene obsiahnutý. Dáva mu takzvanú piatu chuť nazývanú umami. Možno ho do čaju pridať aj následne, ale len vo veľmi malom množstve (do 50 mg / l).

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »