

Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
13 tipov, čím si ochutiť kvalitný sypaný čaj

Podľa nás majú zelené, biele, čierne, bylinné a všetky ďalšie čaje svojim konzumentom predovšetkým chutiť. Záleží len na vkuse a prioritách, či a čím obľúbený nápoj vyladíte. Tu je pár tipov.
Trstinový cukor
Trstinový biely cukor (sacharóza) je asi najpopulárnejšie a najpoužívanejšie ochucovadlo. Napriek tomu, že je lekármi považovaný za "tichého zabijaka", väčšina si bez neho život nevie predstaviť. Menej sa už ale vie, že cukor v potravinách zlepšuje vnímanie chutí a arómy. Z toho dôvodu sa pridáva napríklad do koreniacich zmesí. Čaj môže celkom zásadne harmonizovať, a to aj v sotva značnom množstve. Ak sladíte bielym cukrom, odporúčame hrubo kryštalický, ktorý nemá skoro žiadnu vôňu. Kockový cukor nie je práve vhodný. Obsahuje sacharát vápenatý nepatrne meniaci výslednú chuť.
A ešte niečo by ste mali vedieť - správy jezuitov zo 17. storočia popisujú zvyk piť čaj cez kúsok cukru. Kde? Čuduj sa svete, v Číne!
Kandizovaný cukor
Obľúbený kandys je špeciálne vyrobený cukor pre jemné sladenie čaju a kávy. Nejde o žiadnu prevratnú novinku - kandizovaný cukor (sacharóza) s veľkými, aspoň 5milimetrovými kryštálmi. Vyrába sa chladením a pomalou kryštalizáciou cukrového roztoku. Pri ochutnaní pôsobí menej sladko, pomaly sa rozpúšťa a nemá takmer žiadnu vlastnú vôňu. Môže sa vyskytovať aj pod názvom cukorkandl.
Hnedý cukor
Na rozdiel od bieleho cukru obsahuje zdraviu prospešnú melasu. Väčšinou sú prítomné aj niektoré aminokyseliny a vybrané minerálne látky. Skoro vždy ide o nerafinovaný repný cukor. Vyrába sa v podobe hrubozrnného sypaného cukru alebo ako kandizovaný. Môže byť ochutený karamelom.
Med
Skutočný včelí med je zložený z fruktózy, glukózy, sacharózy, vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Vyznávači zdravého životného štýlu nepoznajú lepšie sladidlo. Čajomilcovi ale môže vadiť jeho silná aróma, ktorá dokáže prekryť pôvodnú chuť nápoja. Na druhú stranu - čajom prirodzene medovým (napr. Ceylon High Grow, Assam Hatimara, Kenia milimov Golden Tipped) skvele podčiarkne chuť aj vôňu.
Fruktóza
Takzvaný ovocný (hroznový) cukor dodáva telu energiu rýchlejšie ako iné sacharidy. Je o niečo sladší, takže ho stačí menšie množstvo. V čaji funguje ako vynikajúci "ladič" chuti.
Sirupy
Všeobecne sú sirupy koncentrované roztoky nesúce liečivá. Na použitie v čajoch (a vlastne nielen tam) sú najvhodnejšie sirupy bez konzervantov. Obsahujú vitamíny, antioxidanty aj minerály, čím zvyšujú hodnotu nápoja. Na druhú stranu výrazne menia jeho chuť a vôňu. Na výber sú tieto sirupy.
Umelé sladidlá
Väčšina obdivovateľov a konzumentov akostných čajov umelé sladidlá neodporúča. Zanechávajú v ústach "chemickú stopu", niektoré štúdie popierajú ich zdravotnú nezávadnosť.
Citrón
Čaj s citrónom je snáď najpoužívanejšia kombinácia. Na obdobie boja s prechladnutím možno, ale citrón má veľmi kyslú chuť a rozhodne sa nehodí pre väčšinu sypaných čajov. Dobre funguje u čajov čiernych, ktoré ľahko ovonia. Stačí len malý plátok alebo čerstvá kôra. Tak si vychutnávajú čaj napríklad na Srí Lanke.
Ovocie
Pre najrôznejšie druhy ovocia platí to isté, čo pre citrón. Ak pripravujeme osviežujúce ľadové čaje, potom je ovocie dobrou voľbou. Musíme ale počítať s tým, že dokáže pôvodnú chuť nápoja "preraziť". To platí o ovocí čerstvom aj konzervovanom. Ak máte ale chuť, hľadajte produkty s prírodnou arómou, bez umelých farbív a konzervačných látok. Sirupy s ovocím sú tiež v našej ponuke a sú mimoriadne dobré!
Mlieko
Mlieko je v ochucovaní čajov veľká kapitola. Najčastejšie sa s ním stretneme v Anglicku, ale na mlieku je postavený napríklad aj indický čaj masala. Pridanie mlieka a smotany je vhodné u čajov silných a výrazných. Spravidla sa používajú k čajom čiernym, pri príprave takzvaného Breakfast Tea. Pre tieto účely sú najlepšie napríklad čierne čaje. Populárnou anglickou klasikou je Five o clock tea či Earl Grey ochutený bergamotovou silicou.
Soľ, minerály, glutamát
Osvedčené, aj keď menej používané, je aj "solenie" čaju. V množstve do 100 mg na liter nápoja dokáže soľ jeho chuť vyhladiť a zvýrazniť. Rovnako tak použitie chloridu vápenatého alebo primerane tvrdej minerálnej vody môže zlepšiť vôňu čaju a podporiť guľaté a jemné chute. Glutamát je v malom množstve v čaji prirodzene obsiahnutý. Dáva mu takzvanú piatu chuť nazývanú umami. Možno ho do čaju pridať aj následne, ale len vo veľmi malom množstve (do 50 mg / l).