

Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
5. ČAJ JE DOMA, A ČO TERAZ

Kvalita na prvom mieste
Sypané čaje majú skutočne dlhú tradíciu a ich popularita stále rastie. Možno ich pripraviť mnohými spôsobmi. Čajový majstri z Číny a Indie ich údajne poznajú cez 400. Keď dáte variť vodu, mali by ste vedieť, aký čaj chcete. Pre zahriatie? K relaxácii? Len tak na chuť? Aby zahnal únavu? Alebo snáď pomohol v boji s chorobou? Podľa toho voľte čajovú sortu a tiež dobu lúhovania a počet nálevov. Vo finále môžete čaj vyladiť medom, trstinovým cukrom, citrónom, mliekom, korením. A nikdy nezabúdajte, že maximálny účinok vám prinesie len čaj kvalitný.
Základom je dobrá voda
Chutný čaj možno pripraviť len z vody kvalitnej. Máme na mysli predovšetkým vodu pramenitú alebo zo studne. Ak nemáte inú možnosť, použite vodu z kohútika, ale nechajte ju najskôr chvíľu odstáť. Voda sa spravidla nevarí, stačí ju len doviesť k varu. Ak je ale veľa chlórovaná, odporúčame ju krátko povariť v otvorenej nádobe, aby sa chlór odparil. Na prípravu čaju nikdy nepoužívajte horúcu vodu z vodovodu alebo iných zdrojov ohrievanej vody. Dlhým ohrievaním sa voda znehodnocuje.
Rýchlici ocenia papierový filter alebo sitko
Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy sypaného čaju je použiť papierový filter alebo nerezové sitko. Postup je úplne jednoduchý a veľmi pohodlný. Vyberte si správny rozmer a môžete začať. Papierový čajový filter je vyrobený z jemného materiálu bez nežiadúcich chutí a pachov. Sitko odporúčame kúpiť nerezové. Má veľmi jemnú štruktúru, takže váš čaj bude krásne číry, navyše sa dá umývať v umývačke. Veľkosť čajového filtra zvoľte podľa šálok alebo kanvice. Do menšej šálky odporúčame filter veľkosti XXS až S, do väčšieho hrnčeka veľkosť M. Na prípravu čaju v kanvici je vhodná veľkosť papierového filtra L-XL. Rovnako tak u sitka sa vždy zaujímajte, či sa zmestí do hrnčeka (šálky, kanvice). Vďaka týmto jednoduchým proprietám si uvaríte lahodný čaj kdekoľvek, napríklad v práci, doma, alebo na dovolenke.
Postup prípravy čaju v čajovom filtri alebo sitku:
- Do filtra (sitká) vložte požadované množstvo sypaného čaju.
- Papierový filter (sitko) s čajom vložte do šálky alebo kanvice.
- Priveďte vodu na sypaný čaj k varu a papierový filter (sitko) s čajom zalejte.
- Šálku (kanvičku) prikryte pokrievkou.
- Nechajte pár minút lúhovať (podľa druhu čaju).
- Papierový filter (sitko) vyberte. Filter môžete vyhodiť, alebo použiť na druhý a tretí nálev. Sitko opláchnite čistou vodou a nechajte odkvapkať. Jeho životnosť je neobmedzená.
Čajová kanvica zážitky znásobí
Kto si chce čaj naozaj vychutnať, nemal by sa oklamať o vizuálny zážitok, ktorý rozvíjanie čajových lístočkov ponúka. V takom prípade je vhodné použiť samostatnú kanvicu, špeciálne vyčlenenú pre čaj. Je lepšie mať ich rovno dve a s pokrievkami - v prvej čaj zalejeme a lúhujeme, druhá slúži na precedenie nápoja a servírovanie.
Postup prípravy čaju v čajovej kanvici:
- Kanvicu nahrejte tak, že ju niekoľkokrát prelejte horúcou vodou (nie z kohútika).
- Vložte do nahriatej čajovej kanvice príslušné množstvo sypaného čaju.
- Čajové lístky sparte horúcou či teplou vodou (podľa druhu čaju).
- Čajové lístky kvalitného čaju sa rozvinú a klesnú na dno.
- Takýto nálev ľahko prelejete do druhej kanvice, bez toho aby ste použili sitko na precedenie.
Dôležité! Čaj sa nesmie variť, iba ho sparte horúcou vodou. Sypaný čaj lúhujte len krátko, aby sa spolu s aromatickými látkami nevyplavili tiež trpké triesloviny, ktoré jemnú chuť čaju znehodnocujú.
Konkrétne návody pre konkrétne čaje
Podľa druhu čaju voľte dĺžku lúhovania a tiež počet možných nálevov.
- Čierne a zelené čaje: Dávkujte jednu čajovú lyžičku (zodpovedá našej kávovej) na každých 1,5 dl vody. Ak pripravujete čaj v kanvici, pridajte lyžičku navyše. Čaj zalejte vriacou vodou. Iba u zeleného čaju by mala mať voda nižšiu teplotu (70-80 °C u čínskych zelených čajov, 60-70 °C u japonských zelených čajov).
AKO DLHO LÚHOVAŤ?
- Čierny čaj: 3-5 minút>
- Darjeeling First Flush: 2-3 minúty
- Oolong
- Čínský zelený čaj: 2-3 minúty
- Japonský zelený čaj:1,5-2 minúty
- Čierny čaj aromatizovaný:2,5-3 minúty
- Ovocnýa bylinný čaj: 5-8 minút
Vyskúšajte tradičné postupy
ČIERNY ČAJ
- Dajte variť vodu.
- Kanvicu, v ktorej budete čaj sparovať, prehrejte. Ak by ste lístky zaliali v nevyhriatej kanvici, voda sa rýchlo ochladí a čaj sa nevylúhuje dokonale.
- Keď sa voda blíži k varu, nasypte do vyhriatej kanvičky čajové lístky a na okamih prikryte pokrievkou (čajové lístky zvláčni).
- Následne čaj sparte vriacou vodou a zatvorte pokrievkou.
ZELENÝ ČAJ
- Dajte variť vodu.
- Odmerané množstvo čajových lístkov (jednu až dve lyžičky na štvrť litra vody) vložte na dno vyhriatej kanvice či šálky.
- Vodu priveďte do varu a počkajte, až sa ochladí na teplotu vhodnú pre zvolený druh zeleného čaju (60-85 °C).
- Vychladnutou vodou zalejte čajové lístky a priklopte (u kvalitnejších druhov zeleného čaju postupujte obrátene - najprv nalejte vodu do nádoby a až potom do nej vsypte čajové lístky; dosiahnete tak pomalého a rovnovážneho lúhovania prvého nálevu a plnej chuti nálevu druhého).
- Zelený čaj lúhujte 2 až 5 minút, podľa množstva použitých čajových lístkov a vašej chuti.
- Pri ďalšom zaliatí postupne teplotu vody zvyšujte, nemala by však presiahnuť 90 °C; predlžujte aj dobu lúhovania.
OOLONG
- Príprava väčšiny čiastočne oxidovaných čajov sa príliš neodlišuje od prípravy čajov čiernych. S tým rozdielom, že by nemali byť poliate vodou vriacou, ale mierne vychladnutou, okolo 95 °C. Oolongy lúhujte v rozmedzí od 4 do 8 minút, dlhšie lúhovanie nemá na chuť čaju žiadny vplyv.
BIELY ČAJ
- Príprava bieleho čaju je v mnohých smeroch totožná s prípravou čaju zeleného. Tri až štyri lyžičky čajových lístkov zalejte štvrť litrom vody s teplotou 70 °C. Podľa použitého množstva čajových lístkov lúhujte 2 až 6 minút. Kvalita bielych čajov dovoľuje pripraviť tri a viac čajových nálevov.
Chcete si prečítať 7 kapitol o čaji neskôr?
Nechajte si bezplatne zaslať PDF na Váš e-mail.