

Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
6. Sypaný čaj neznáša svetlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu

A pritom robíte jednu chybu za druhou a exkluzívne čajové lístky, ktorým bola venovaná mimoriadna starostlivosť, meníte na trávovú drť bez chuti a zápachu.
Takže, ako na to?
Sucho a tma, dve najdôležitejšie podmienky zachovania kvality čaju
Sypaný čaj je mimoriadne náchylný k nasávaniu pachov. Už pri zbere je česačkám zakazované používať parfumy, fajčiť alebo dokonca jesť ostré jedlá. Preto čaj nikdy neukladajte vedľa korenia alebo aromatických potravín. Rovnako citlivý je na vlhko. Ak je mokrý, začne sa rozpadať a stráca na hodnote. Nedávajte ho ani do chladničky - neustále otváranie chladničky spôsobuje zmenu vlhkosti prostredia. To znižuje životnosť čaju a môže byť aj príčinou jeho plesnivenia. Postarajte sa, aby sa k čajovým lístkom nedostalo svetlo. Jeho vplyvom strácajú farbu a rafinované aromatické látky. Nálev potom pôsobí mdlo a fádne. Minimalizujte prístup vzduchu. Jeho pôsobením prichádza čaj o chuť.
Zelený čaj si žiada rýchlu spotrebu
Nefermentované čaje sa zbierajú ručne a neprechádza žiadnou chemickou premenou (oxidácia). Preto je ich trvanlivosť najkratšia. Najkvalitnejšie a najaromatickejšie sú štyri mesiace od zberu. Potom ich chuť slabne. Správnym skladovaním ale môžete čerstvosť predĺžiť. Zelený čajmusí byť vždy uzavretý do tmavej vzduchotesnej nádoby. Nikdy ho nenechávajte na svetle. Pre dlhšiu životnosť zelených čajov sa používa zipsové, hermeticky uzatvárateľné balenie. Ak čaj uzavriete v sáčku, presvedčte sa, že je v ňom len minimum vzduchu.
Čiernemu čaju a oolongu pristane zrelosť
Kým zelený čaj má kratšiu životnosť, u čajov bielychčiernych a Oolongov je to presne naopak. Môžu byť uchovávané po dlhšiu dobu a dokonca im to prospieva. Mnoho čajových expertov dáva prednosť vyzretej chuti bieleho čaju, staršiemu čaju čiernemu alebo Oolongu. Existuje presvedčenie, že starobou čajové lístky zmäknú a ich chuť sa zintenzívni. Všeobecne je doporučované piť čierne, biele čaje a Oolongy v priebehu dvoch rokov. Vzhľadom k dĺžke trvanlivosti je uchovávanie pomerne jednoduché. Chráňte čaje pred slnečným žiarením, oddeľte od aromatických potravín a korenín, udržujte ich v suchu. Naše odporúčanie: Robte si v priebehu času poznámky. Zapisujte, ako čaj chutil po mesiaci od kúpy, po pol roku, po dvoch rokoch. Budete mať perfektné porovnanie, ktoré vám pomôže vytvoriť si vlastné čajové preferencie.
Pre výnimočný Pu Erh platia výnimočné pravidlá
Pu Erh je skutočným originálom. Spôsob spracovania čajových lístkov je dodnes opradený tajomstvom, chuť si zaslúži pozornosť všetkých čajových znalcov. Pre jeho uchovanie platí presný opak toho, čo ste čítali vyššie. Čím starší Pu Erh je, tým je jeho chuť plnšia a nálev tmavší. Skladujte ho tak, aby ste umožnili stále prúdenie vzduchu. Pokiaľ máte čaj v sáčku, nechajte ho polootvorený. Pu Erh môžete tiež nasypať do keramickej nádoby. Eliminujte silné okolité pachy, zmenili by ste jeho výslednú chuť. Udržujte stabilnú vlhkosť. Suché prostredie nedovolí čaju zrenie, vysoká vlhkosť môže zapríčiniť plesnivenie. Zakaždým, keď si Pu Erh uvaríte, bude chutiť trochu inak. Pri dobrom skladovaní spozorujete jeho stále sa meniaci charakter, pre ktorý je tak obľúbený.
Chcete si prečítať 7 kapitol o čaji neskôr?
Nechajte si bezplatne zaslať PDF na Váš e-mail.
- Ako rozoznať čaj od kvalitného čaju?
- Konvička plná zdravia. Uvarte si sypaný čaj!
- Ako zatočiť so stresom raz a navždy
- Prečo dať prednosť sypanému čaju pred porciovaným
- Čaj je doma, a čo teraz
- Sypaný čaj neznáša svetlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu
- Dôvera je základ. My vám ju ponúkame