

Assam FF TGFOP1 Daisajan - čierny čaj
Príbeh indického čaju sa začal písať v roku 1830. Odvtedy sa mnohé zmenilo, chuť a vôňa čajových lístkov z plantáží Assamu však zostávajú stále skvelé. Assam FF TGFOP1 Daisajan vyniká zvláštnou jemnosťou, sviežosťou a živosťou. Pripravíte z neho čaj harmonický, s podtónmi bazového kvetu a červených jabĺčok. Nechajte sa rozmaznávať čajom z tradičných záhrad, ktorý žne obdiv skúsených čajomilcov po celom svete.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaje
Assam FF TGFOP1 Daisajan je síce čierny, ale chuťou patrí k jemným, harmonickým, príjemne ovocným. Možno ho tiež popísať ako živý, svieži. Rozpoznáte v ňom sladké tóny bazových kvetov a kyselkavé náznaky červených jabĺk. Nálev je jasný, gaštanovej farby, s krásnymi odleskami.
Původ čaje
Okres Tinsukia sa nachádza v regióne Assam. Ide o oblasť rovinatú, s priemernou nadmorskou výškou 116 metrov. Obchodné centrum východného Assamu je svojim charakterom veľmi kozmopolitné, priťahuje totiž ľudí nielen z Indie, ale aj okolitých krajín. Obyvatelia sa venujú prevažne poľnohospodárskej činnosti, teda pestovaniu čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), pomarančovníkov, zázvoru a ryže. Kto nepracuje na farmách, je zamestnaný v uhoľných baniach. Meno dostala Tinsukia podľa trojstrannej vodnej plochy Tinkunia Pukkhuri, ktorá sa nachádza uprostred hlavného mesta okresu (tiež pomenovanej Tinsukia). Pokiaľ ide o turistické atrakcie, má sa okres rozhodne čím chváliť - návštevníkov lákajú Národný park Dibru-Saikhowa, pútnické centrum Parashuram Kunda alebo ostrov Rukmini.
Čaj pomenovaný Daisajan je moderným reprezentantom starých assamských čajov. Ide o čierny indický ortodoxný čaj zo záhrady spravovanej Tea Daisajan Estate na južnom brehu rieky Brahmaputry. Čajovníky rastú v jednej z najlepších čajových lokalít Indie, pôda je mimoriadne úrodná, nadmorská výška aj klimatické podmienky veľmi priaznivé. Čajové plantáže sú vysadené na ploche 375 ha, obhospodaruje ich cez 700 robotníkov.
Čajovníky sa v záhradách Tea Daisajan Estate zberajú od marca do mája. Ide o prvý zber (ako napovedá označenie FF – First Flush – v názve čaju), preto je výsledný nápoj taký jemný a atraktívny. A tiež preto je dostupný iba v obmedzenom množstve. Po našklbaní nechávajú robotníci lístky krátko zavädnúť a potom ich fermentujú. To znamená, že čaj ľahko pokrčia, aby narušili jeho bunkovú štruktúru a za vyššej teploty aj vlhkosti ponechajú niekoľko hodín kvasiť. Počas tej doby dochádza k prirodzenej oxidácii enzýmov, vďaka ktorej mení čaj farbu, chuť aj vôňu. Keď je proces na konci, putuje čaj do sušiarní a triediarní. V prípade Assam FF TGFOP1 Daisajan je výsledkom drobný a krehký čaj so svetlo zlatými špičkami.
Ešte malé doplnenie k názvu čaju: FF znamená prvý zber, ako uvádzame vyššie, TGFOP potom poukazuje na špičkový čaj s obsahom ochmýřených púčikov (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - čierny čaj
