SMOTANOVO-CITRONOVÁ DOBROTA - ovocný čaj
Usrknite, a máte jasno. Ľahký, sladkokyselkavý čaj je okamžite vaším favoritom. Smotanovo-citrónová dobrota si za svojím menom plne stojí. O citróny v nej nie je núdza, rovnako ako o tóny smotany doplnené kvapkou pomarančovej šťavy a kúskom jabĺčka. Tekutá lahôdka sa osvedčí v sparnom júli aj chladnom februári. Prvýkrát osvieži, druhýkrát zahreje.
Zloženie
Kúsky jablka, Citrónová tráva, Citrónová kôra 10%, Kúsky jogurtu (odstredené mlieko, cukor, modifikovaný škrob, kyselina citrónová), Aróma prírodná, Fazuľové šupky, Kúsky pomaranča, Kvety slnečnice, Kvet svetlice farbiarskej, HrozienkaNálev a chuť čaju
Čaj Smotanovo-citrónová dobrota je kamarát pre každú chvíľu. Ľahko v ňom spoznáte kúsky citróna aj citrónovú trávu, zároveň vás poteší jemnosťou smotany aj sladkosťou jabĺk a pomarančov. Nálev má krásnu, žltú farbu, vôňa je ovocná, nevtieravá, svieža.
Tento čaj je vhodný na popíjanie horúci aj ako ice tea.
Pôvod čaju
Pretože základom čaju Smotanovo-citrónová dobrota sú citróny, povedzme si o nich niečo bližšie. V našich zemepisných šírkach na ne narazíte skôr v regáli supermarketu ako v prírode. Napriek tomu sa s rastlinami čeľade routovité môžete stretnúť. Bývajú súčasťou zámockých oranžérií, botanických záhrad alebo skleníkov zapálených citrusárov. Ostatne, pestovatelia tropických a subtropických rastlín by určite pridali pár zaujímavostí.
Jednou z nich je, že plodom citrónovníkov sú takzvané hesperidia, teda modifikované bobule, ktorých povrchu sa hovorí flavedo. Je plné silíc (ktoré môžu za vôňu citrónov), pigmentov a vitamínu C. Pod ním nachádzame bielu vrstvu albeda a keď sa zbavíme aj tej, objavíme dieliky naplnené šťavnatými dužinovými vačkami. To je veda, čo? Až budete niekedy citrón krájať, môžete rodine urobiť prednášku taktiež o plode, bradavke a brázdičke. To prvé je spomínané hesperidium, druhé opisuje malý výstupok, ktorý nájdete na jednom z pólov citróna, a tretí poukazuje na priehlbinu medzi plodom a bradavkou.
Do rodu Citrus patria okrem citrónovníkov taktiež mandarínky, pomarančovníky, grapefruity, pomela, šedoky a rôzne hybridy. Popisovaný citrónovník je radený medzi kyseloplodé citrusy. Kto citrónovníky ešte nikdy nevidel, nech si predstaví vždyzelený strom s tŕňmi, nerovným kmeňom a pevnými, výrazne zelenými listami. Citrónovníky kvitnú zvyčajne bielo a krásne voňajú. Po opelení sa premieňajú vo vyššie opísanej bobule.
Ešte zostáva dodať, že citrónovníky pochádzajú zo subtrópov a trópov, kde sa im tiež darí najlepšie. Pretože je po nich však veľký dopyt, pestujú sa dnes nielen v juhovýchodnej a východnej Ázii, ale taktiež v Strednej Amerike alebo južnej Európe.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 8-10 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 ⁰C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
Energetická hodnota: | 15 kJ / 4 kcal |
Tuky: | 0.5 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.9 g |
z toho cukry: | 0.9 g |
Bielkoviny: | 0.5 g |
Soľ: | 0.01 g |