

Žiarivý dotyk - rooibos
Ako by ste sa posadili pod pomarančovník. Slniečko vám prehrieva tváre, vo vzduchu voňajú sladké plody a myšlienky letia do snov. Čaj Žiarivý dotyk vás skutočne príjemne upokojí. Neobsahuje totiž teín, je krásne sladký a milo hrejivý. Rooibos, ktorý tvorí jeho základ, má mäkkú, hladkú chuť – v kombinácii s pomarančmi, mandľami, škoricou a vanilkou vytvára kompozíciu skutočne skvostnú. Stačí sa na chvíľku posadiť...
Zloženie
Pražené kousky jablka, Rooibos, , Šípková kôra, Ibištek, Kúsky ceylonskej škorice, Aróma prírodná, Kúsky vanilkyNálev a chuť čaju
Čaj Žiarivý dotyk poskytuje nálev tmavo oranžovej až mahagónovej farby, vonia sladko a ovocne. V jeho vôni samozrejme nájdete aj stopy škorice a vanilky. Podobne je na tom chuť. Celkovo pôsobí medovo sladko, s dotykom šťavnatých citrusov, škorice aj vanilky. Pri pozornej degustácii môžete objaviť atraktívne mandličky.
Pôvod čaju
Hovorí sa mu červený čaj (Redbush), nie je to čaj a bude vám chutiť. Reč je o rooibose, fermentovaných vetvičkách a lístkoch čajovníkovca kapského (Aspalathus linearis) populárneho najmä v Južnej Afrike. Jeho sláva sa ale šíri po svete, takže dnes nájdete rooibos v ponuke takmer každej čajovne, kaviarne alebo reštaurácie. Najkvalitnejšie rooibosy mieria na trhy EÚ, najmä do Nemecka.
Čajovníkovec, alebo tiež čajovec, je ker milujúci sucho. Rastie len a iba v horách Južnej Afriky, v najväčšej miere v oblasti juhozápadného Kapska (Cape of Good Hope Province), má veľmi špeciálne požiadavky na pôdne aj svetelné pomery, jeho semená roznášajú mravce a klíčenie podporujú požiare. Zaujímavé je aj to, že rooibos používali na prípravu nápojov ľudia už pred tisíc rokmi. Najstaršie dostupné etnobotanické záznamy pochádzajú z 19. storočia a upozorňujú, že rooibos bol tradičným nápojom obyvateľov Cederbergu – pohoria ležiaceho asi 300 km severne od Kapského Mesta.
Ani nie dvojmetrové kríky zbierajú robotníci obvykle na jeseň. Znamená to vypraviť sa za nimi do kopcov s náradím na strihanie a veľkými vrecami. Mladé vetvičky s lístkami pripomínajúcimi ihličky odvážajú do spracovateľských závodov, v ktorých ich nasekajú na menšie kúsky a fermentujú. Kvasenie je riadené, farmári sledujú teplotu, vlhkosť, farbu aj vôňu materiálu. Akonáhle dosiahne potrebné parametre, sušia rooibos na priamom slnku.
Tento čaj-nečaj je obľúbený ako kvôli svojej medovej chuti, tak aj pre vysoký obsah cenných látok, ako sú polyfenoly a vitamín C. Rooibos sa pripravuje podobne ako iné čaje – nálev je možné ochutiť cukrom, medom alebo mliekom.
Zmieňme sa krátko aj o pomarančoch, ktorých chuť v čaji Žiarivý dotyk rozhodne neprehliadnete. Plody pomarančovníka čínskeho (Citrus sinensis) sú zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B a tiež antioxidantu beta karoténu. Obsahujú aj draslík, horčík, vápnik, zinok a železo. Uvádza sa, že na jednom strome pomarančovníka sa môže urodiť až 8 tisíc pomarančov! Na svete sa tak ročne zožne vyše 40 miliónov ton týchto šťavnatých plodov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS POMARANČOVÝ

VIANOČNÁ POHODA - ovocný čaj
