-
Čaje podľa obsahu bylín
- Alchemilkový čaj
- Bambusový čaj
- Čaj z malinovníka
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnica čínska
- Harmančekový čaj
- Jazmínový čaj
- Konopný čaj
- Lipový čaj
- Ľubovníkový čaj
- Mätový čaj
- Medovkový čaj
- Modrý čaj s Clitoriou
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalviový čaj
- Šípkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
- Žihľavový čaj
Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Biely čaj
Najobvyklejšie biele čaje pochádzajú z čínskej produkcie. Slovo obvyklý ale nie je úplne na mieste. Čínsky biely čaj sa totiž na trhu vyskytuje len zriedka, je veľmi vzácny a tiež drahý. Dôvod je zrejmý - býval pripravovaný výhradne pre cisára a jeho dvor. Preto dosahuje najvyššiu kvalitu a je… celý popis
-
Ananás (1)
-
Broskyňa (2)
-
Delikátní (1)
-
Guava (1)
-
Jahoda (3)
-
Jazmín (2)
-
Jemná (7)
-
Jemně mléčná (1)
-
Krém (1)
-
Kvetinová (4)
-
Kvetová (1)
-
Lychee (1)
-
Marhuľa (1)
-
Medová (1)
-
Násladlá (7)
-
Nóty byliniek (1)
-
Nóty ovocia (1)
-
Ovocná (2)
-
Príjemná (2)
-
Prírodné (3)
-
Ríbezľa (2)
-
Sladká (2)
-
Svieža (2)
-
Trnka (1)
-
Višňa (1)
-
Údená (1)
-
Čerešňa (1)
-
Ananás (4)
-
Biely čaj (27)
-
Brusnice (1)
-
Citrónová kôra (1)
-
Citrónová tráva (1)
-
Goji (1)
-
Guava (1)
-
Harmanček (1)
-
Jahody (4)
-
Jazmín (1)
-
Kiwi (1)
-
Kvet slezu (1)
-
Maliny (1)
-
Mandle (1)
-
Mango (2)
-
Marhule (1)
-
Oolong (2)
-
Papája (3)
-
Pomaranč (1)
-
Pomarančová kôra (1)
-
Ružové korenie (1)
-
Vanilka (1)
-
Višňa (3)
-
Zelený čaj (8)
-
Černice (1)
-
Červené ríbezle (2)
-
Čierny čaj (2)
-
Škorica (1)
CHINA FUDING XIN GONG YI - biely čaj
Gruzínský Gold Green tea - zmes bieleho a zeleného čaju
CHINA GUANGXI JASMINE SILVER NEEDLE BEENG CHA 200 g - biely čaj
Biely čaj
Najobvyklejšie biele čaje pochádzajú z čínskej produkcie. Slovo obvyklý ale nie je úplne na mieste. Čínsky biely čaj sa totiž na trhu vyskytuje len zriedka, je veľmi vzácny a tiež drahý. Dôvod je zrejmý - býval pripravovaný výhradne pre cisára a jeho dvor. Preto dosahuje najvyššiu kvalitu a je znalcami považovaný za skutočnú delikatesu medzi čajmi.
Názov nezískal podľa farby nálevu, tá je napokon žltá až žltohnedá, ale vďaka prítomnosti bielych ochlpených výhonkov, ktoré ho charakterizujú. Biely čaj chutí mimoriadne jemne a ľahko sladkasto. Úroda čajovníkových lístkov a púčikov je, rovnako ako celý proces výroby, skutočne chúlostivou záležitosťou.
Čína je síce najväčším svetovým dodávateľom bieleho čaju, napriek tomu jeho objem je len jedno percento zo všetkých tamojších čajov. Najpopulárnejšie sú biele čaje z provincie Fujian, výnimočne sa pestujú aj v Junnanu alebo Guangxi.
Elegancia a neha nie je zadarmo
Tajomstvo bielych čajov netkvie v špeciálnych odrodách čajovníkov čínskych alebo tajných receptúrach na ich hnojenie. Práve naopak. Čajové záhrady sú v Číne takmer posvätné, takže žiadna priemyselná chémia nesmie za ich pomyselné brány ani nahliadnuť. To kúzlo je niekde inde - v poctivej práci, starostlivom zbere a veľmi šetrnom prístupe k výrobe.
Na biely čaj sa šklbú len veľké a dobre vyvinuté výhonky, niekedy dokonca ešte nerozvinuté púčiky. Po natrhaní, ktoré vykonávajú ženy a dievčatá ručne, nie je čaj rolováný ani zahrievaný. Podstatou spracovania je veľmi pomalé sušenie v chladnej a vetranej miestnosti. Tým pádom nedôjde k spusteniu oxidácie enzýmov, čaj nezhnedne a nezmení pôvodnú chuť. Samozrejme, že malej miere oxidácie zabrániť nedá, a to je dobre. Práve vďaka nej má čaj tak lahodnú arómu. Akékoľvek pokrčenie alebo prudké zvýšenie teploty čaju má za následok jeho znehodnotenie.
Na biely čaj choďte s chladnou hlavou (i vodou)
Popíjanie bieleho čaju je záležitosťou pohody a rozjímania. Uvarte si ho, kedykoľvek budete chcieť. Ale najlepšie si jeho chuťové nuansy užijete v pokoji. Biely čaj vás poteší sladkou až medovú vôňou, hladkou chuťou, dlhým dozvukom, niekedy tiež ušľachtilou nahorklosťou a jemnou kvetinovou arómou.
Znalci odporúčajú zalievať biele čaje vodou pri teplote 75-80 ⁰C, lúhovať ich môžete opakovane. Odvďačia sa vám niekoľkými variantmi chutí a skvelou vôňou.